19 Вересня, 2024 10:05 pm

Відволікають ППО: експерти порахували, як довго “Шахеди” можуть кружляти над Україною

Сьогодні центральна Україна сиділа під повітряною тривогою близько 14 годин – саме через “Шахеди”

Під час масованої російської атаки на Україну 26 серпня повітряна тривога у центральних областях України тривала в середньому понад 14 годин. І не стільки через ракети, скільки через дрони Shahed, які просто відволікали українську ППО від ракет, пише військово-аналітичний портал Defense Express.

Загалом під час цієї атаки ворог запустив понад 100 дронів та понад 100 ракет різних типів. І якщо ракети відносно швидко були збиті, або досягли призначеної цілі, то деякі “Шахеди” годинами нарізали кола в небі.

“На фоні цього стає очевидним, що однією із задач частини дронів було безпосереднє відволікання на себе сил та засобів протиповітряної оборони”, – вважають аналітики.

Звідси постає питання: скільки часу Shahed-136 може знаходитись у повітрі, відволікаючи на себе ППО. Тут аналітики роблять прості висновки з відомих технічних характеристик цього дрона.

Так, за даними Сил оборони України, крейсерська швидкість Shahed-136 становить 180 км/год, а дальність польоту – 1500 км. Тобто цей безпілотник може перебувати в польоті майже 8,5 годин. Однак за деякими даними дальність польоту Shahed-136 може складати 2500 км. Це збільшує тривалість його перебування в небі до майже 14 годин.

Щоправда, від цього показника слід відняти час, потрібний на те, аби дістатися повітряного простору України. З цією поправкою час перебування дрона в повітрі над контрольованою ЗСУ територією може складати 6,5 або 12,5 годин відповідно, в залежності від того, якою є його справжня дальність польоту.

“Водночас не виключено, що для таких задач з відволікання РФ може застосувати спеціальні дрони типу “Гербера”, які взагалі не несуть бойової частини та призначені для виконання ролі хибної цілі. Дальність та час у повітрі цих БПЛА наразі невідомий”, – зауважують аналітики.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *