19 Вересня, 2024 9:31 pm

В Україні злетів попит на низку професій: кого найбільше потребує ринок праці

У НБУ зазначають: кількість оголошень у сферах охорони, будівництва та робітничих спеціальностей значно перевищує минулорічні показники, тоді як у сфері ІТ суттєво скоротилася. Також низький попит залишався в освіті, дизайні, мистецтві та культурі.

Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA. За даними ООН, у першому півріччі кількість мігрантів за кордоном зросла майже на 240 тис. – до 6.6 млн осіб. Крім того, надалі знижувався рівень участі в робочій силі серед чоловіків.

“Мобілізація та порівняно тривалий процес набуття спеціальних професійних навичок новими працівниками також стримуватимуть пропозицію робочої сили. Навіть за подальшої нормалізації умов функціонування економіки повернення мігрантів в Україну, які дедалі більше адаптуються до життя за кордоном, буде повільним. Крім того, диспропорції на ринку праці залишаться нерівномірними за регіонами й галузями та визначатимуться змінами структури економіки”, – йдеться в оцінках Нацбанку.

У серпні 2021-го в Україні, згідно з даними великого кадрового порталу, за тиждень розмістили 60,6 тис. нових вакансій, а працівники опублікували 96 тис. резюме. За три роки, у серпні 2024-го, за тиждень розмістили всього 88,1 тис. резюме та 63,5 тис. вакансій.

Отже, за три роки кількість вакансій (пропозицій працювати) зросла на 5,8%, а кількість резюме навпаки – впала майже на 9%. І це з урахуванням, що частина територій України тимчасово окупована, триває повномасштабна війна.

І якщо раніше головним фактором, який зупиняє розвиток, роботодавці називали відсутність безпеки, то нині критично не вистачає працівників. У деяких галузях ситуація значно гірша. Наприклад, у банківській сфері зараз відкрито 3,7 тис. вакансій і розміщено всього 2,7 тис. резюме. Тобто пропозицій про роботу більше, ніж охочих працювати.

Ще в серпні 2021-го в банківській сфері мали бажання працювати 4,4 тис. українців, тоді як за тиждень з’являлось усього 3,6 тис. нових вакансій. Отже, на ринку була хоч і незначна, але все-таки конкуренція за робочі місця. Зараз банкам доводиться заманювати працівників і обирати не доводиться. Серед робочих вакансій розміщено 10,8 тис. вакансій усього на 8,8 тис. резюме. Ще до великої війни ті, хто володів робітничою спеціальністю, користувались значним дефіцитом.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *