19 Вересня, 2024 1:27 am

Удари мачете по голові та відрубаний палець: за що польські футбольні хуліганu покалічuлu українського підлітка

У Польщі група футбольних фанів напала на українців на пляжі. Одному з них, 17-річному Артему з Мелітополя, завдали кількох ударів мачете по голові, розсікли череп, також відітнули палець на руці. Польські лікарі зробили все можливе, щоб урятувати хлопця. На нього чекає непроста реабілітація.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Кинувся захищати друга

Віта Шевченко з Мелітополя у Кракові живе та працює вже сім років. Ми розмовляємо з нею пізно ввечері, вона якраз закінчила прибирання в поліклініці і поспішає додому до 17-річного сина Артема, який щойно виписався з лікарні після того, як його жорстоко побили фанати одного з польських футбольних клубів.

Жінка розповідає, що влітку 2021 року вона перевезла до Польщі й свого сина Артема. Тут він закінчив школу, пішов навчатися в училище на автомеханіка. Щоб допомогти мамі, влаштувався підпрацьовувати кур’єром.

Удари мачете по голові та відрубаний палець: за що польські футбольні хулігани покалічили українського підлітка

Усе сталося два тижні тому, 10 липня, коли Артем із друзями поїхали відпочити до озера. Зона відпочинку розташована неподалік від Кракова, там на місці кар’єру зробили штучне озеро, басейни. Хлопці засмагали, купалися.

“Артем та його друзі – виховані хлопці, вони не курять, навіть електронні сигарети. Він каже, що вони купалися, пустували, як усі хлопці. Цих футбольних хуліганів на пляжі помітили ще годині о 6-й вечора. Вони там чіплялися то до одних, то до інших. А потім уже підійшли до них”, – розповідає Віта.

Один із поляків почав вимагати цигарку у друга Артема, їм пояснили, що сигарет немає, вони не курять. Але цього фанатам здалося мало, і вони почали вимагали, щоб українці відкрили свої рюкзаки та показали їх, а також веліли віддати гроші. Почалася бійка.

Артем побачив, що один із нападників б’є його друга, тоді він кинувся на захист. Хтось уже пустив у хід перцевий балончик.

Один із нападників став бити Артема мачете. Перший удар припав по голові, звідти бризнула кров. Артем намагався захищатися руками – удари були по тілу, по руках. У якийсь момент нападник практично відтяв великий палець на руці Артема.

“Артем весь час повторював йому: “Не бий мене, не бий!” Але нападник був більшим за сина. Тоді Артем кинувся у воду, це його і врятувало. Коли його витягали з води, вона вся довкола була червоною, а кров хлюпала з голови”, – Віта хвилюється, коли розповідає про це.

Удари мачете по голові та відрубаний палець: за що польські футбольні хулігани покалічили українського підлітка

Три рани на голові та проломлений череп

Про те, що з сином сталося нещастя, Віті повідомили телефоном. Точніше, їй зателефонували з лікарні та сказали, що їй треба приїхати, бо вона потрібна своєму синові. Жінка бігала величезним лікарняним комплексом, намагалася відшукати сина.

А синові саме робили операцію. На голові було три рани від удару мачете, кістка черепа проламана, уламки застрягли в мозку. Хірург, який проводив операцію, повідомив мамі, що зробив усе, що міг, дістав уламки, постарався не пошкодити сам мозок. Але чекає ще довга реабілітація.

Відрубаний палець на руці польські лікарі змогли пришити. Як він працюватиме, ще не знають, але принаймні він на місці.

Удари мачете по голові та відрубаний палець: за що польські футбольні хулігани покалічили українського підлітка

Віта розповідає, що першими на їхнє горе відгукнулися поляки. Польський волонтер Лукас Вантуш вже наступного дня прийшов у палату до Артема, зняв з ним відео. Завдяки цьому поляки дізналися про те, що сталося. Він організував збір коштів для пораненого українця, і понад 3 тисячі поляків переказали гроші.

Відгукнувся й український консул. А також до Артема прийшли представники компанії “Тойота”, де він проходить стажування. Принесли квіти та шоколад.

Сім’я вдячна полякам за допомогу

До речі, ці футбольні фанати відомі тим, що під час бійок використовують мачете, через це люди часто зазнають травм і навіть бувають смертельні випадки.

Поліція вже затримала трьох: їм 15, 16, 17 років. З мачете нападав найстарший. Наразі триває слідство.

Удари мачете по голові та відрубаний палець: за що польські футбольні хулігани покалічили українського підлітка

На Артема чекає реабілітація, він дуже сподівається, що до вересня вже почуватиметься краще і зможе розпочати навчання в училищі. А поки він попросив маму допомогти йому грошима та замовив IT-курси, займається онлайн.

“Ми дуже вдячні польському народу, який прийшов нам на допомогу. І не тільки зараз. На початку російського вторгнення сюди приїжджали мої родичі, знайомі, і поляки допомагали їм. Люди тікали від війни в чому були, іноді навіть памперсів для дітей із собою не брали. Їм усе привозили поляки, забезпечували, одягали, годували, розселяли. Величезний спасибі”, – просить передати Віта.

Вона також говорить про те, що любить Україну і теж мріяла б приїхати до рідного окупованого Мелітополя, де залишилася її донька, а нещодавно народилися двоє онуків. Дуже хоче побачити їх та обійняти.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *