23 Жовтня, 2024 7:26 pm

Нардепку зі “Слуги народу”, яку спіймали на незаконному збагаченні на 20 млн, взяли на поруки Арахамія та Кім

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) застосував до підозрюваної в незаконному збагаченні народної депутатки запобіжний захід у вигляді особистої поруки. Поручителями суд визначив двох осіб: голову парламентської фракції “Слуга народу” Давида Арахамію та голову Миколаївської ОВА Віталія Кіма. Ім’я нардепа офіційно не називають, проте, за наявною інформацією, йдеться про Ірину Кормишкіну з фракції “Слуга народу”.

Про взяття її на поруки повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП). Ім’я ж повідомив журналіст Олег Новіков.

“Вищий антикорупційний суд відмовився застосувати до нардепки від “Слуги народу” Ірини Кормишкіної (раніше Аллахвердієвої) запобіжний захід у вигляді застави з покладанням обов’язків. Суд вирішив відпустили її на особисту поруку голови фракції СН (“Слуги народу”. – Ред.) Давида Арахамії та керівника Миколаївської ОВА Віталія Кіма”, – йдеться у повідомленні.

Нардепку з "Слуги народу" взяли на поруки Арахамія та Кім

У самій же САП зазначили: на Кормишкіну поклали обов’язок повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи. А крім того:

  • здати на зберігання до відповідних органів свої паспорти для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд до України;
  • утримуватись від спілкування з визначеними в ухвалі слідчого судді особами.

“Питання щодо оскарження запобіжного заходу буде вирішено після ознайомлення з повним текстом рішення суду”, – зазначили в САП.

Що передувало

Раніше правоохоронці викрили Кормишкіну в незаконному збагаченні на 20 млн грн. Саме на таку суму вартість її активів перевищила офіційні доходи та заощадження.

“Як встановило слідство, у 2021-2022 роках народна обраниця придбала у власність активи, що більш ніж на 20 млн грн перевищують офіційні доходи та заощадження за цей період. За отримані як необґрунтовані активи грошові кошти надалі народним депутатом України через юридичну особу придбано будинок поблизу м. Одеси, у якому вона проживає”, – зазначили у САП.

Водночас, за даними НАБУ, офіційний дохід депутатки за цей період та її заощадження становили не більше ніж 2,7 млн грн. Стверджується, що підозрювана використала ці кошти на інші цілі.

Дії народної депутатки кваліфіковано за ст. 368-5 КК України – незаконне збагачення. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зі свого боку, Новіков нагадав: у 2022 році Вищий антикорупційний суд зобов’язав генерального прокурора Андрія Костіна відкрити провадження стосовно Кормишкіної щодо можливого незаконного збагачення, оскільки він цього не зробив протягом 24 годин із моменту отримання заяви про злочин. Пізніше Костін порушив вказану справу.

Тоді повідомлялося, що, за даними Центру протидії корупції (ЦПК), депутатка отримала у лютому в подарунок 14,4 млн грн. До цього їй подарували ще 5,3 млн грн та швейцарський годинник DEFY MIDNIGHT за 310 тис. грн, інкрустований 11 білими діамантами. Дарувальником був її батько, але, як повідомляли розслідувачі, з відкритих даних не випливало, що його офіційні доходи дозволяли йому робити такі подарунки.

А у 2020 році з Кормишкіною (тоді ще Аллахвердієвою) трапився ще один скандал. В одному з відео депутат Ради Олександр Корнієнко зі “Слуги народу”, говорячи з Давидом Арахамією про Аллахвердієву, сказав, що вона “баба робоча, як корабельна сосна”. Ролик у мережі розкритикували, зокрема політикині, які звернулися до керівництва Верховної Ради з вимогою “надати публічну оцінку сексистським висловлюванням керівництва фракції “Слуга народу”, які принижують українських жінок”. Пізніше Корнієнко попросив вибачення в Аллахвердієвої за недоречну заяву.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *