20 Вересня, 2024 5:39 pm

Ого! Скільки насправді заробляють українські чиновники: чому одним нараховують по 8 тис. грн, а іншим – понад мільйон

В Україні заробітні плати державним службовцям у 2024 році перерахували. Кількість чиновників значно скоротилась, водночас майже у третини тих, хто працює на державу, зарплати знизились. Поки місцеві громади шукають фахівців на 8 тис. грн, державні підприємства мають можливість пропонувати ринкові оклади.

Про те, скільки українців працюють на держслужбі, які зарплати вони отримують та як змінилась ситуація від початку 2024-го, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Скільки заробляють українські чиновники й ті, хто працює на державу

Державні службовці – це 158 тис. українців, від роботи яких залежить майбутнє України. Саме ці люди розробляють і реалізують рішення, які можуть змінити життя кожного. За роки незалежності статус чиновника девальвувався. Судячи зі статистики, серед п’яти працівників лише один – віком до 35 років.

Велика кількість відкритих вакансій, кадровий голод, низькі зарплати – на такі умови доводиться знаходити фахівців, які керують цілими галузями й формують державний апарат. І за останній рік ситуація лише погіршилась.

У січні 2024-го в Україні в міністерствах та в Секретаріаті КМУ працювали 18,1 тис. держслужбовців. Ще 6,3 тис. вакансій були вакантними. Станом на липень залишилось 17,4 тис. працівників, а кількість вакансій скоротили до 2,7 тис. У різних службах (це Державна архівна, Національна соціальна сервісна, Державна служба України з питань праці й десятки інших організацій) кількість працівників скоротилася з 61,8 тис. (та 20,7 тис. вакансій) до 61 тис. осіб (9,7 тис. вакансій) від початку року.

В Україні в різних державних органах вакантними залишаються 21,2% робочих місць. Більшість вакансій просто скоротили. Якщо раніше державні органи “роздували” штатний розпис, аби отримувати фінансування на більшу кількість працівників і розподіляти бюджет між тими, хто працює, збільшуючи їм навантаження, то зараз таку можливість закрили.

Наприклад, станом на січень на першому місці за кількістю вакансій – Національна сервісна служба України. У січні зарплату платили тільки 284 працівникам служби, а вакантною була 971 посада (тобто 76,9% вакансій було не закрито).

Станом на липень кількість працівників скоротилася до 269. А число вакансій знизилося з 971 до всього лише 75. На другому місці серед держорганів із найбільшою кількістю вакансій була Національна служба здоров’я України – 70,5% посад вакантні станом на січень (зарплату отримували 290 осіб, гранична чисельність – 1060). Станом на липень граничну чисельність скоротили до 342 осіб, а кількість тих, хто отримував зарплату, – до 269 осіб.

Усього в Україні 158 тис. державних службовців, з них – 119 тис. жінок. При тому серед топчиновників (категорія А) – 69,59% чоловіків і лише 30,41% жінок. А серед чиновників найнижчої категорії (В) – 78,33% жінок. За час повномасштабної війни з держслужби мобілізували 4 тис. працівників (із них 3,3 тис. – чоловіки).

Серед спеціалістів (держслужбовці найнижчої категорії) найбільше заробляють у Національній комісії з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) – 88,8 тис. грн. На другому місці співробітники Антимонопольного комітету – 74,1 тис. грн. На третьому – зарплати в апараті Верховної Ради. Їхня середня зарплата станом на липень становила 63 тис. грн (у січні була на рівні 38,6 тис. грн). Водночас у Державній регуляторній службі України середня зарплата – 27,1 тис. грн.

Найвищі зарплати серед керівництва:

  • Національне агентство з питань запобігання корупції – 228 тис. грн;
  • Центральна виборча комісія – 212,8 тис. грн;
  • апарат Верховної Ради – 198,2 тис. грн.
Зарплати в 8 тис. грн
Скільки платять на держслужбі

Найгірша ситуація – у місцевому самоврядуванні. На сайті Державної служби зайнятості розміщено понад 1,3 тис. вакансій для чинних та майбутніх чиновників. Деякі з них із зарплатою лише 8 тис. грн. Наприклад, саме на таку зарплату шукають державного реєстратора в Тягинську сільську раду, чи спеціаліста управління праці та соцзахисту населення в Ізмаїльську міську раду.

З 2024-го в Україні провели реформу оплати праці в державній службі. У результаті максимальний розмір премії встановили на рівні 30% зарплати, а оклади підвищили. Такою реформою задоволені далеко не всі чиновники. У Національному агентстві з питань державної служби провели опитування близько 20 тис. працівників.

“54% державних службовців відзначили збільшення рівня заробітної плати у 2024 році, у 16% вона лишилася без змін, у 31% – знизилася. Такими є результати анонімного опитування НАДС, де провели моніторинг зарплат за перше півріччя 2024 року та вивчили поточний стан впровадження нової системи оплати праці на основі класифікації посад”, – заявила голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

Найкраще живеться суддям і працівникам ДП: їхні зарплати можуть здивувати

Ті, хто навряд може поскаржитись на свої зарплати, – це судді. Наприклад, від початку року судді Конституційного суду отримали надбавку в розмірі 171 тис. грн. Якщо на початку року суддя отримував 358,9 тис. грн, то вже в липні його дохід зріс до 530,2 тис. грн.

Зарплата в КСУ
Зарплата в ВС

Зросли також і зарплати у Верховному суді. Якщо в січні суддя отримував 379,5 тис. грн, то вже в липні зарплата зросла до 545,6 тис. грн. Також відносно не обмежені зарплати й на державних підприємствах та акціонерних підприємствах, які належать уряду.

Наприклад, у ПриватБанку голова правління в серпні заробив 938 тис. грн, а члени правління – від 805 тис. до 1,1 млн грн. Членам наглядової ради платять від 580 тис. до 730 тис. грн на місяць. Зарплату близько 1 млн грн на місяць отримують й інші керівники великих державних банків. І хоча, наприклад, міністр фінансів Сергій Марченко відповідальний не за один банк, а за фінанси всієї країни, його зарплата в 10 разів нижча, ніж у голови “Привату”.

Олексій Чернишов у 2021-му на посаді міністра розвитку громад і територій заробляв усього 69,7 тис. грн на місяць. А у 2023-му його середня зарплата вже на посаді голови “Нафтогазу” сягнула 1,78 млн грн на місяць. Це у 25,5 раза більше, ніж на посаді міністра.

Тож в Україні завдяки реформі корпоративного управління зарплати в акціонерних підприємствах, що належать державі, злетіли. Водночас реформа державної служби не призвела до суттєвого підвищення заробітної плати для чиновників, від роботи яких залежить ефективність державного управління.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *