20 Вересня, 2024 7:17 pm

“Свою книгу я присвятила чоловікові”: дружини загиблого українського пілота розповіла свою історію

Світлана Пенькова — дружина авіатора, підполковника Віктора Пенькового, який загинув у 2022 році, виконуючи бойове завдання на Донеччині.

За мужність і самовіддані дії Віктор нагороджений орденами “За мужність” ІІІ та ІІ ступенів, останній – посмертно. Любляча дружина присвятила йому книгу “Українські колібрі”. Своєю історією Світлана поділилася з Музеєм “Голоси Мирних” Фонду Ріната Ахметова.

“Коли почалася війна, мій чоловік сказав: „Я маю захистити свою Батьківщину”. Це була його тверда позиція”, – згадує Світлана.

Вона розуміла, що має бути поруч із ним. Уся родина – дружина, син та донька – залишилися в Україні. Займалися волонтерством та чекали на Віктора вдома. Дім, сім’я були джерелом його сили. Але восени сталася трагедія.

“Чоловік загинув 11 листопада 2022 року. Його екіпаж йшов на найважчі завдання. У ту, останню ротацію, він мав вже бути вдома, але складні погодні умови затримали заміну. За годину до того, як ракета влучила в борт, я говорила телефоном, що люблю його. Вже потрощені, охоплені вогнем, вони долетіли на свою територію і посадили борт. Цим вони дали нам змогу попрощатися, поховати їх на своїй землі та врятувати одного з членів екіпажу. Він і розказав, як усе було”, – ділиться жінка.

Світлана ніколи не писала книг, але після загибелі Віктора відчула, що має зафіксувати, яким був її чоловік, як поєднував небо і землю, як любив свою роботу. Вона хотіла додати свій голос до історії, яка сталася, і показати невимірний героїзм українських авіаторів.

“У нас була така символіка: колібрі. Це одна із тих пташок, яка в неволі не буде жити. Асоціативно — маленька, незначна на тлі російської навали, але які ми сильні, який в нас незламний дух! Щоб бути сміливим, не потрібно мати зброю. Потрібно мати віру і діяти”, — упевнена жінка.

Дивіться та слухайте історію Світлани з перших вуст https://bit.ly/4dp20LP

 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *