16 Вересня, 2024 8:05 pm

ПриватБанк передасть колекторам кредити українців: від яких боргів позбавляться

ПриватБанк виставив на продаж права вимогу за списаних безнадійних кредитів загальним обсягом на суму 1,6 млрд грн. Це третина всіх кредитів, які держбанк планує позбавитися до кінця року.

Згідно з інформацією з опису лоту на платформі OpenMarket системи електронних торгів “СЕТАМ”, лот включає права на вимогу понад 155 тисяч споживчих кредитів наданих фізичним особам та нараховані за ними відсотки. З портфеля виключили кредити, надані військовослужбовцям та мобілізованим.

Кого допустять до торгів?

Права на вимогу кредитів продадуть через “СЕТАМ”. Реєстрація учасників аукціону триватиме до 20 серпня – до участі допустять фінансові установи, що відповідають вимогам банку. Зокрема у них має бути діюча ліцензія на надання коштів у позику та/або послуги з факторингу.

В рамках затвердженої Урядом та НБУ програми скорочення проблемної заборгованості державних банків, в липні 2024 року Наглядова рада ПриватБанку затвердила рішення щодо організації продажу права вимоги за вказаним портфелем безнадійних кредитів. Загалом до кінця року планується продаж кредитів загальною заборгованістю на суму 4,8 млрд грн.

Як торгуватимуться колектори?

Лот буде продано на електронних торгах. Вони складатимуться з автоматичного покрокового зниження стартової ціни, етапів подання закритих цінових пропозицій та цінової пропозиції.

ПриватБанк масово позбавляється безнадійних кредитів

Минулого місяця ПриватБанк теж продав портфель з 79 тис. старих споживчих кредитів із боргами майже на 500 млн грн. Їх надали в попередні роки фізичним особам без забезпечення, після чого кредити визнали безнадійними та списали за рахунок сформованих резервів.

Кінцева вартість лоту становила 13,1 млн грн, що менше 3% фактичної вартості кредитів. Водночас, це на 24% більше мінімальної ціни визначеної банком.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *