16 Вересня, 2024 8:05 pm

Туреччина відкриває для туризму один із наймальовничіших островів у Чорному морі, який входить до списку ЮНЕСКО

Влада Туреччини планує розширити варіативність туристичних місць для мандрівників, розвиваючи один із найменших, проте наймальовничіших, островів Чорного моря – Гіресун, який входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Протягом двох місяців представники держави Середнього Сходу оголосять тендер на відповідний проєкт.

Територія суходолу, розташована на відстані 1,2 км від однойменного міста, наповнена великою кількістю історичних пам’яток, пише Главком.

Для популяризації острова уряд планує створити достатню кількість екскурсійних маршрутів, зон відпочинку та розширити інфраструктуру.

“Гіресун, який увійшов до інвестиційної програми нашого Міністерства культури, є цінністю як для нашого регіону, так і для нашої провінції, оскільки це єдиний придатний для життя острів у Східному Чорному морі. Символ нашої давньої цивілізації. Це важлива туристична цінність з його історією, міфологією та природою”, – зауважив губернатор острова Мехмет Фатіх Серденгечі.

Туреччина відкриває для туризму один із наймальовничіших островів у Чорному морі, який входить до списку ЮНЕСКО

На сьогодні територію не внесено до жодних туристичних маршрутів, тому протягом року її відвідує не більше, ніж 50 000 поодиноких мандрівників. Влада Гіресуна планує запровадити в дію комплекс заходів для розвитку острова, серед яких: створення екскурсійних стежок, оглядових майданчиків, зон відпочинку, кафе, безпечного пірса та достатньої кількості інфраструктури. За попереднім планом, роботи завершаться до 2025 року.

Додатково уряд має на меті побудувати канатну дорогу, що з’єднає острів із однойменним містом та розпочати боротьбу із великою кількістю сміття.

Нещодавні дослідження, проведені та території суходолу Туреччини, показали, що перші поселення тут з’явилися близько 4000 років тому. Археологам вдалося знайти залишки кам’яного храму, представники якого належали до культу язичницької богині родючості та достатку Кібели. Крім того, важливим відкриттям стали залишки сторожових веж монастиря Пресвятої Богородиці, який звели в V або VI столітті нашої ери, та стіни каплиці з великою кількістю гробниць навколо неї, що вказують на важливість острова для релігійного світу Візантійської імперії.

Іншою, не менш вражаючою, особливістю острова є різноманіття флори та фауни. На території Гіресуна знаходиться понад 72 вид рослин та десятки екзотичних птахів, оскільки він є заповідною територією.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *