20 Вересня, 2024 2:40 am

“Третя світова вже триває”: Зільбер пояснив зв’язок між війнами в Україні та Ізраїлі

Ізраїльський журналіст Цві Зільбер вважає, що Третя світова війна вже триває і всі держави у світі так чи інакше беруть у ній участь. Війна в Ізраїлі та війна в Україні тісно пов’язані, адже однією із цілей загострення на Близькому Сході було відвернути ресурси від України.

Таку думку він висловив в ефірі OBOZ.Talk у понеділок, 29 липня.

За словами журналіста, розпочав Третю світову російський диктатор Путін. Залишилося визначити, яку подію вважати початком цієї війни – напад РФ на Грузію у 2008 році чи вторгнення російських окупантів на Донбас у 2014 році.

“Третя світова війна вже йде. Під час Другої світової війни люди не знали, що живуть під час Другої світової війни. Тільки потім історики сказали, що період з 1 вересня 1939 року по 2 вересня 1945 року ми називатимемо Другою світовою війною. Йде Третя світова війна.  Залишилося лише визначити, з якого моменту її рахувати – з 2014 року або з 24 лютого 2022 року, або з 2008 року, коли Путін напав на Грузію”, – зазначив Зільбер.

За його словами, у війні беруть участь усі країни – десь вона йде у гібридній формі, десь – у гарячій, а десь у формі терористичних атак.

“Склалася ситуація, що всі країни сьогодні тим чи іншим чином у цій війні беруть участь або на боці осі зла, або на боці Сполучених Штатів та їхніх союзників, демократичних країн. Усі ці війни пов’язані. Немає сумнівів, що війна у нас (в Ізраїлі. – Ред.) і війна в Україні пов’язані дуже товстою пуповиною. Одна з цілей цієї війни була відвернути ресурси від України, щоб Сполученим Штатам та Заходу довелося спрямовувати ресурси ще й на Близький Схід, на Ізраїль”, – наголосив він.

Що стосується заяв президента Туреччини Реджепа Ердогана, який пригрозив, що Туреччина може втрутитися в ситуацію в Ізраїлі, як робила раніше в Лівії та Нагірному Карабаху, то Зільбер сказав, що складно визначити чи блефує він.

Журналіст пояснив, що напередодні російського повномасштабного вторгнення в Україну багато західних, російських та українських експертів стверджували, що у Путіна немає планів нападати на Україну, йому це не потрібно. Однак російський диктатор все ж почав вторгнення, і Ердоган може зробити те ж саме.

“Сьогодні ми живемо в абсолютно нових реаліях і я не скидатиму з рахунків цю загрозу. Але, з іншого боку, ми від Ердогана вже багато всього чули. Наприклад, він обіцяв колосальну флотилію, яка піде під турецьким прапором на прорив блокади Гази. Досі ніхто цю флотилію не бачив і, я думаю, не побачить. Ердоган ввів страшні санкції, ембарго на всю торгівлю з Ізраїлем. Але торгівля продовжується, адже на місцях рішення ухвалюють чиновники. А чиновники сказали, що їхні компанії, які часто мають акції у США чи Європі, пов’язані з ізраїльськими компаніями контрактними зобов’язаннями”, – сказав він.

Крім того, Ізраїль отримує з Азербайджану 60% нафти, яка йде газопроводом через Туреччину. Також, вважає експерт, Анкара не має ні економічних, ні політичних інтересів у конфлікті з Ізраїлем.

“Але Ердоган ісламіст, Ердоган популіст, йому потрібно накачувати свою популярність. Не думаю, що це реальна загроза. Туреччина не має з Ізраїлем сухопутного кордону. Як виглядатиме цей напад, не зовсім ясно. У Лівії вони не висаджувалися, нехай він не бреше”. Там вони беруть участь на “удальонці”, допомагають лівійському уряду проти інтересів Росії РФ підтримує в Лівії бунтівного генерала, другого фактично уряду Лівії”, – вважає ізраїльський журналіст.

Також він нагадав, що Туреччина є країною НАТО, хоча останнім часом порушує багато правил.

“Але я не уявляю собі, щоб країна НАТО напала на країну, яка є хоч і не членом НАТО, але стратегічним союзником. Однак, після 24 лютого 2022 року я вже нічого не виключаю. Найбільш шизофренічний розвиток подій, який тільки можна собі уявити, на жаль, може стати реальністю. І нам доведеться просто адаптувати до цього свою психіку”, – додав Зільбер.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *