20 Вересня, 2024 1:34 pm

Суд відновив справедливість – Дмитра Киришуна поновлено на посаді секретаря Білоцерківської міської ради

Нині військовослужбовці – опора та надія країни. Ставлення суспільства до них шанобливе, громадськість згуртовується, щоб допомогти їм. Але в цей час білоцерківська міська влада керується власними правилами – для неї норма турботу про військовослужбовців замінити власними інтересами, а згуртованість – на політичну вигоду.

Нагадаємо, 30 листопада 2023 року відбулося пленарне засідання 46-ї сесії міської ради, на якому, попри порушення, було ухвалене рішення «Про дострокове припинення повноважень та звільнення секретаря міської ради» Дмитра Киришуна. Ним міська влада вчергове підтвердила – їй закони не писані, чхати на Регламент та чинне законодавство, всі методи дозволені, аби позбутися опонента.

Ця подія набула розголосу в місті ще й тому, що з посади був звільнений офіцер Збройних сил, який на той час проходив службу, виконував завдання із захисту України та перебував в увільненні, що створювало небезпечний прецедент. Адже за військовими, що мобілізовані в особливий період воєнного стану, згідно із законом, робоче місце має бути збереженим. Більше того, на час ухвалення рішення Дмитро Киришун перебував у госпітальному стаціонарі, де лікував наслідки контузії, отриманої під час бойових дій. А тому йшлося не лише про правовий, а і моральний аспект рішення, ухваленого міською владою.

Зрозуміло, що з огляду на численні та суттєві порушення Регламенту міської ради та норм чинного законодавства, Дмитро Киришун подав позов до Білоцерківської міської ради про визнання протиправним і скасування рішення «Про дострокове припинення повноважень та звільнення секретаря міської ради» та поновлення на посаді секретаря у Київський окружний адміністративний суд. Останній відновив справедливість – рішенням від 20 травня 2024 року суд задовольнив позивні вимоги Дмитра Киришуна до Білоцерківської міської ради.

Серед аргументів суду те, що порушення відбулися вже на етапі підготовки до пленарного засідання сесії, адже були порушені порядок і строки оприлюднення розпорядження про його скликання.

Судом встановлено, що текст проєкту рішення, знову ж таки в порушення Регламенту міської ради, не містив мотиваційної частини, в якій мали бути посилання на закон, інший нормативний акт, обставини, якими викликана необхідність ухвалення рішення щодо звільнення Дмитра Киришуна із займаної посади секретаря міської ради. Також суд встановив, що проєкт рішення не містив підстав дострокового припинення повноважень. Це й зрозуміло, адже ніяких очевидних підстав не існувало.

Переглянувши відеозапис і протокол пленарного засідання 46-ї сесії міської ради, суд встановив суттєві розбіжності в прийнятті рішення. Так, зокрема, міський голова оголосив, що пленарне засідання скликано на вимогу більшості від депутатського складу міської ради, проте жодного звернення щодо скликання позачергової 46-ї сесії міської ради 30 листопада 2023 року, не менш як від 1/3 депутатів ради (згідно із Регламентом) не надходило.

Також суд встановив, що на початку пленарного засідання сесії, під час голосування про затвердження порядку денного в цілому, в результаті поіменного голосування рішення не було прийнято. При цьому, всупереч вимогам Регламенту міської ради, міський голова не оголосив в сесійній раді про те, що «рішення не прийнято». Суд вважає: оскільки порядок денний не був затверджений більшістю голосів, то подальше проведення сесії не було правомочним і підлягало закінченню.
«Всупереч вимогам Регламенту, міський голова продовжив засідання позачергової 46-ї сесії Білоцерківської міської ради VIII скликання. Тим більше, як того вимагає пункт 8 статті 37 Регламенту Білоцерківської міської ради VIII скликання, він не поставив на голосування пропозицію щодо повторного голосування за порядок денний позачергової 46 сесії Білоцерківської міської ради VIII скликання з одним питанням «Про дострокове припинення повноважень та звільнення секретаря міської ради».

Суд вважає, що такі процедурні порушення вплинули на прийняття рішення, оскільки прямо порушено передбачену Регламентом Білоцерківської міської ради VIII скликання процедуру, отже породжує правові наслідки для визнання його протиправним», – зазначено в рішенні суду.

«Відтак, враховуючи приписи ч. 2 ст. 59 Закону №280/97-ВР, суд приходить до висновку, що Білоцерківською міською радою при ухваленні оскаржуваного рішення про дострокове припинення повноважень секретаря Білоцерківської міської ради Киришуна Дмитра Володимировича не було дотримано всі вимоги Закону №280/97-ВР і Регламенту Білоцерківської міської ради VIII скликання, відповідачем порушено процедуру розгляду проєкту, проведення засідань щодо поставлення на порядок денний спірного питання», – резюмував суд.

Окрім цього, в його ухвалі наголошено на тому, що «спірне рішення про дострокове припинення повноважень і звільнення прийнято міською радою в період перебування Дмитра Киришуна на стаціонарному лікуванні, відповідно дострокове припинення його повноважень і звільнення відбулось із порушенням норм діючого законодавства. Такі дії міської ради є протиправними, незалежно від того, що посада позивача є виборною, дотримання роботодавцем норм діючого законодавства під час звільнення особи з роботи, посади є гарантією забезпечення Конституційних прав особи на працю та від незаконного звільнення».

Отже, після розгляду справи суд вирішив задовольнити адміністративний позов Дмитра Киришуна. Визнати протиправним і скасувати рішення міської ради від 30 листопада 2023 року «Про дострокове припинення повноважень та звільнення секретаря міської ради».

Поновити Дмитра Киришуна на посаді секретаря Білоцерківської міської ради з 01 грудня 2023 року.
Таким чином, суд лише підтвердив думку численних експертів – міська рада не мала причин, мотивів і правових підстав для звільнення з посади секретаря Дмитра Киришуна, і загалом такий крок міської влади численні представники громадськості розцінили як політичну розправу.

Що ж рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. Чи буде Білоцерківська міська рада позиватися до апеляційного суду – покаже час.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *