6 Жовтня, 2024 6:28 pm

Талони є, але не для всіх: що відбувається з талонами на водійські іспити

Процедура отримання водійських прав в Україні багато років була пов’язана із корупційними схемами. Після Революції гідності МРЕВ перейменували у сервісні центри, суттєво посилили відеонагляд за складанням іспитів, однак повністю викорінити корупцію не вдалося. Посередники-рішали нікуди не зникли, а схеми видозмінилися й підлаштувалися відповідно до теперішнього попиту. Іспити на водійські права залишаються найбільш затребуваною послугою, але ситуація укладнилася тим, що на них неможливо потрапити тижнями і місяцями.

Кандидати у водії місяцями не можуть потрапити на іспити в сервісний центр

Після початку повномасштабної війни зріс попит на отримання водійських прав. Понад 90% тих, хто навчається в автошколах і складає іспити на права, – дівчата й жінки, зокрема ті, чиї найрідніші стримують ворога на фронті. Навіть у час війни в тилових містах отримати права без хабарів непросто. Випускники автошкіл тижнями й місяцями не можуть потрапити на практичні іспити через відсутність талонів у сервісних центрах. Така ситуація у великих містах, зокрема, і у Львові. Часто кандидати у водії змушені їхати складати іспити в інші регіони, а це час і гроші. Але ж під час реформування сервісних центрів декларувалося про наближення послуг до людей.

Щодня вранці перед дверима головного сервісного центру на вул. Данила Апостола у Львові жива черга із 50-100 людей, більшість з яких – кандидати у водії. Дехто з них ночує в автомобілі під сервісним центром, займає чергу з 5:00-6:00. Відстоявши чергу, більшість присутніх талонів все одно не отримує, адже у терміналі їх з’являється обмаль. Ажіотажем користуються невідомі особи, які пропонують «потримати» чергу наступного дня, контролюють списки тих, хто в черзі, тощо. Вартість «тримання черги» – близько 1,5 тис. грн. І це стосується лише отримання талонів на іспит.

Саме складання практичних іспитів – окрема історія. І розцінки на послуги посередників обговорюють значно вищі – від 4 тис. до 10 тис. грн. Про це також свідчать офіційні повідомлення департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції, який таких посередників час від часу затримує.

Спіймати талон на практичний іспит можна онлайн на офіційному сайті. Але щастить далеко не всім – на це йдуть години, дні й ночі оновлення відповідної сторінки. Офіційний чат-бот у Telegram, створений головним сервісним центром МВС для сповіщення про талони, переважно мовчить. В середньому раз в день він оживає та інформує про один вільний талон на практичний іспит у ТСЦ на вул. Данила Апостола, який тут же зникає, зважаючи на запити сотень охочих його отримати. Натомість ними торгують в Instagram, де пропонують купити талон на будь-яку послугу сервісного центру за 1-1,5 тис. грн.

«Рішали ходять туди, як на роботу»

Група «Права без хабарів» створена місцевими ентузіастами, які вирішили складати іспити на отримання прав водія без корупційної складової. Люди, які вже отримали права, досі згадують непростий шлях, який їм довелося пройти, зокрема, щоб потрапити на практичний іспит у сервісний центр.

Андрій з Зимної Води, який побажав залишитися анонімним, розповів, як брав талон на практичний іспит в місцевому сервісному центрі для 19-річного сина. Варто зауважити, що історія Андрія відбулась у 2023 році, а з вересня цього року у Зимній Воді вже не приймають іспити на водійські права, екзаметанторів перемістили на вул. Богданівську. Втім ситуація залишається типовою.

«Прийшов по талон о 5:00 ранку і зрадів, що буду перший в черзі. Але мужчина, який сидів в будці охорони сказав, що я другий, бо він вже зайняв комусь чергу. Десь через хвилин 10 почали приходити “рішали”. Один з них прийшов сам, але заявив, що за ним ще п’ятеро людей, для яких він зайняв чергу. Коли дійшла моя черга брати талон, то переді мною вклинилася жінка, яка назвалася працівницею СЦ, з групою людей – сказала, що ці люди ще вчора займали чергу. Коли я їй відповів, що стою з 5:00 ранку, то вона підпустила мене до терміналу і я таки взяв талон. Талонів вистачило мені, тому пану, що зайняв в охоронній будці переді мною чергу, групі туристів, яких привела працівниця СЦ і “рішалам”. Для всіх інших талонів вже не було. Тобто, навіть якщо зайняти чергу дуже рано, не факт, що можна отримати талон. На електронну чергу не надіявся», – розповів Андрій.

З його слів, він декілька разів був в цьому СЦ, там завжди «працюють» одні і ті самі посередники, які приходять дуже рано, щоб зайняти чергу для себе і ще декількох людей. «Вони всі знайомі між собою, а також знайомі з працівниками СЦ. Для “своїх” талони є завжди. Мені також пропонували за певну суму “порішати”, але я відмовився. Ці “рішали” ходять туди, як на роботу», – додає мешканець Зимної Води.

30-річна дружина військового Марія Смірнова розповідає, як місяцями не могла потрапити на практичний іспит у сервісний центр через відсутність талонів. Її очікування на талон від завершення навчання в автошколі до отримання водійських прав тривало дев’ять місяців (з грудня 2023 до вересня цього року).

«Я теж одна із тих, яка маялася ловлею талонів у Львові. Було три спроби складання практичного іспиту, і я мегащаслива що третя була остання і успішна. Планувала екзамен ще з грудня 2023 року. Моя історія завершилася 18 вересня цього року. Це щоб ви розуміли, які часові рамки», – каже львів’янка.

Вона розповідає, що шукала талони онлайн, оскільки чоловік на фронті, а вона з дворічною дитиною не мала часу годинами стояти в живій черзі. У вихідні моніторила сайт увесь день, у робочі дні поміж прийомами. Жінка працює ветлікарем.

«Талон-бот показував, що талони нібито з’явилися на сайті, але поки я верифікувалася вони зникали, або вже показувало, що талон недоступний. Я вже ті талони обзивала рожевими єдинорогами, які харчуються квітками папороті», – розповідає вона напівжартома.

Марія Смірнова зауважує, що кожну невдачу зі складанням іспиту сприймала болісно тому, що розуміла, що знову доведеться шукати талон місяцями.

«Скажу одне – ловля талона в такому режимі викликає дуже великий стрес, бо після кількох спроб ти не думаєш про помилки на іспиті, а думаєш, як потім зловити того “єдинорога”. А цей етап не має викликати зайвих хвилювань», – додає вона.

Львів’янка Світлана Хитрова, яка теж зіштовхнулася з тим, що кілька тижнів не могла взяти талон для перескладання практичного іспиту на права, поскаржилася на «гарячу лінію» МВС.

«Розумію, що не маючи можливості дистанційно “керувати” здачею теоретичних іспитів, ви всю потугу своїх корупційних бажань зосередили на практичному іспиті. Сума, за яку його можна скласти, 6500 грн. Принаймні, таку пропозицію озвучують. Ви не охреніли від безкарності часом?», – написала вона у Facebook про ситуацію в сервісному центрі на вул. Данила Апостола.

Після скарги на «гарячу лінію» МВС, як розповіла Світлана Хитрова, до неї зателефонували з львівського сервісного центру, на який вона скаржилася, та запевнили, що не мають впливу на торговців талонами, а своїх інспекторів, які приймають практичні іспити, контролюють, у випадку порушень їх штрафують.

«Я не можу попасти пальцем у небо і сказати, що це питання вирішиться за пів року»

Подібних історій, коли кандидати на водія тривалий час не можуть потрапити в сервісний центр і отримати послугу без корупційної складової, сотні. Їхні розповіді дуже схожі. Зрозуміло, що така ситуація ненормальна та потребує реагування.

Щодень у Львові формується понад 200 талонів на практичні іспити (близько 4400 в місяць). Як запевняють у сервісному центрі, з різних причини скасовують лише 10-20 іспитів у день. Також керівники СЦ визнають, що частина талонів пропадає, зокрема ті, які визначені для іспитів на автомобілях автошкіл. Причиною цьому є штучні часові обмеження з боку сервісних центрів, про які говорять в автошколах. Офіційно в СЦ ці обмеження заперечують.

«Виявляється у директорів автошкіл та працівників СЦ негласна домовленість: до обіду – здача на машинах сервісного центру, а після – на машинах автошколи, щоб не переставляти камери зайвий раз. Мене це дуже обурило! На сайті просто пропадають ранкові талони на автомобілі автошкіл, їх ніхто не бере, натомість після обіду немає таких талонів. Враження, що ними торгують», – розповіла Марія, яка теж побажала залишитися анонімною з тих міркувань, що її ще чекає складання іспиту.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *