7 Жовтня, 2024 12:25 am

Вчені підтвердили викид сонячної плазми у бік Землі: наскільки сильною буде магнітна буря

На початку доби 2 жовтня Сонце викинуло один із найбільших спалахів, які тільки виникали в рамках поточного циклу активності. Вчені спочатку не могли сказати, чи відбувся корональний викид маси, і якщо так, то чи був він спрямований у бік Землі, тому вони не давали прогнозів щодо можливої магнітної бурі. З появою нових даних стало ясно: геомагнітний шторм буде. Але якої сили та коли?

За прогнозами, перша порція КВМ почне прибувати вже сьогодні наприкінці дня, 3 жовтня (або максимум 4 жовтня), спричиняючи дуже незначні збурення рівня G1. Однак основний удар, найімовірніше, припаде на 4 жовтня (або максимум на 5 жовтня, суботу). Очікується, що рівень збурень досягне рівня G3, тобто сильного, за шкалою космічної погоди NOAA.

На цьому рівні можливі незначні проблеми в електромережах, невеликий вплив на космічні кораблі та супутники, яким може знадобитися корекція висоти, а також перебої в супутниковою навігацією та низькочастотною радіонавігацією. Полярні сяйва спостерігатимуться в районі 50 градусів широти, тобто можуть дійти трохи південніше Києва.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *