21 Вересня, 2024 9:54 am

Енергетики під обстрілами. Як Запоріжжяобленерго відновлює інфраструктуру в умовах повномасштабної війни

На енергетичну інфраструктуру Запоріжжя прийшовся найсильніший удар з боку агресора, який відчула вся країна. Саме тут знаходяться дві ГЕС і одна ТЕС, які або залишилися на окупованій території, або зазнали руйнівних ракетних ударів і наразі фактично не працюють на Об’єднану енергосистему України (ОЕСУ). Найбільша в Європі українська ЗАЕС потужністю 6 ГВт теж знаходиться в Запорізької області, підтримка її безпечного стану – в центрі уваги світової спільноти.

Рашистські військові влаштували пожежу на території окупованої ними Запорізької атомної електростанції. “Енергодар. Фіксуємо з Нікополя, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції. Наразі показники щодо радіації – в нормі. Але поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути. Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу”, – йдеться в повідомленні Зеленського в телеграмі ввечері 11 серпня 2024 року.

Він зазначив, що Україна чекає реакції світу і реакції МАГАТЕ. “Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки”, – додав Президент.
Пов’язане з воєнними втратами додаткове навантаження лягло на Запоріжжяобленерго в умовах ворожих ударів і необхідності підтримувати життєдіяльність такого великого промислового центру, як місто Запоріжжя, та 366 тис побутових споживачів. Фактично, сьогодні оператор системи розподілу (ОСР), чиї працівники під обстрілами підтримують та відновлюють мережі, зіткнувся з найбільшим викликом.

В епіцентрі бойових дій

Від початку повномасштабного вторгнення Запорізька область опинилася в центрі бойових дій. Серед об’єктів цивільної інфраструктури, що першими потрапили під удар, була й система розподілу електроенергії. Протягом лише першого тижня енергообладнання ПАТ “Запоріжжяобленерго” зазнало небачених до того руйнувань – були пошкоджені десятки підстанцій та сотні ліній електропередач, без енергопостачання залишилися понад 30 тисяч споживачів.

Із найперших днів вторгнення наші аварійно-ремонтні бригади невпинно лагодять пошкоджене обладнання та лінії, повертають світло тисячам родин.

Який масштаб відновлювальних робіт?

Якщо лише приблизно підсумувати кількість домівок, чиє енергопостачання ми відновили від 24 лютого 2022 року, вийде понад 2,5 мільйона. В середньому це близько 2,5 тисяч споживачів щодня в умовах роботи 24/7.

Це значення не абсолютне, бо вже назавтра те, що сьогодні полагодили наші аварійно-ремонтні бригади, може буде вщент зруйноване новими ворожими ударами, і люди знов залишаться без електроенергії. Трапляється і таке, що щойно бригади після відновлення мережі від’їхали на кілька кілометрів, прилітає – і знову треба повертатися та лагодити.

З 2,5 тисяч енергооб’єктів нашої компанії, що були зруйновані від початку повномасштабної військової агресії рашистів, наразі відновлено понад 2 тисячі.

Прифронтова зона

Найскладніша ситуація – в районі Гуляйполя, Оріхового та Василівки, де розгорнулися найзапекліші бої. Частина обладнання на цих територіях зруйнована вщент, відновити її енергетики не мають можливості, оскільки воно знаходиться або у зоні активних бойових дій, або на тимчасово окупованих територіях.

Внаслідок цього частина мешканців – 3731 споживач – вже тривалий час, а подекуди і від перших днів повномасштабного вторгнення залишається без енергопостачання. Удари наносяться кожен тиждень. Буквально днями внаслідок удару БПЛА було знеструмлено дві ПЛ 150 кВ та ПС 150 кВ.

Втім, скрізь, де є можливість виконувати аварійно-відновлювальні роботи, більшість пошкоджень навіть на прифронтових територіях, які виникають через обстріли, наші бригади усувають протягом кількох годин.

Енергетики під обстрілами

Ворог не розрізняє військових та цивільних. Більше того, енергетики є для нього особливою ціллю. Тому найскладніша ситуація з безпекою – у прифронтовій зоні. Там бригадам нерідко доводиться переривати роботи через обстріли та ховатися в укриття, а інколи навіть просто кидатися у найближчу западину або ховатися за бригадною автівкою.

На жаль, в нашому колективі є втрати. У жовтні 2022 року росіяни обстріляли бригаду Оріхівського міжрайонного РЕМ під час виконання на лінії аварійно-відновлювальних робіт. Тоді двоє наших колег загинули, ще троє – отримали поранення. Загалом від початку повномасштабної військової агресії рф, під час виконання службових обов’язків двоє наших працівників загинули, ще 11 – отримали поранення.

Ще один виклик – навмисне мінування ворогом енергетичного обладнання при відступі. В Запорізькій області лінія фронту поки відносно статична, але, наприклад, на Харківщині, частину території якої було звільнено при контрнаступі восени 2022 року, наші колеги зняли тисячі мін з ліній електропередач.

Під ударом в Запорізькій області не тільки працівники Запоріжжяобленерго. В червні ворог обстріляв підстанцію 750 кВ оператора системи передачі Укренерго в Запорізькій області, пов’язану з ЗАЕС, де один диспетчер загинув, а другого було поранено.

Та попри всю небезпеку, енергетики знову й знов виходять на об’єкти, аби відновити те, що зруйновано, та повернути людям електроенергію.

Десятки працівників Запоріжжяобленерго відзначені найвищими державними нагородами: “за вагомий внесок у розвиток і забезпечення діяльності енергетичного комплексу в умовах воєнного стану, особисту мужність і самовідданість, виявлені у ліквідації наслідків аварій на об’єктах енергетичної інфраструктури”, — йдеться в одному із Указів Президента.

Це – наша війна, наш енергетичний фронт. Цілодобово ми забезпечуємо електроенергією як цивільних, так і військових. Енергетики усвідомлюють всю важливість своєї місії і не втомлюються наближати нашу Перемогу, підтримуючи країну і ЗСУ.

Розвиток розподіленої генерації

Ми бачимо, з якими ризиками зіткнулася Об’єднана енергосистема України у зв’язку із втратою великих генеруючих підприємств. Саме в Запорізькій області знаходяться об’єкти генерації, які раніше давали потужність на всю країну – ДніпроГЕС-1, ДніпроГЕС-2, Запорізька ТЕС, Запорізька АЕС.

Відповіддю на такий виклик є активний розвиток розподіленої генерації, яка значно менш вразлива, ніж “велика генерація”. Зараз Україна має можливість замістити потужності, зруйновані внаслідок російських атак, на набагато більш технологічні.

Місяць тому Запоріжжяобленерго запровадило спрощений алгоритм приєднання генераційних установок до електромереж Товариства. Відтоді компанія вже видала технічні умови на встановлення, наприклад,  10 генераційних установок для підприємств теплопостачання на сумарну потужність 27 МВт.

Впевнений, що приєднання до мереж класу В і С установок до 30 МВт є ефективним інструментом розвитку розподіленої генерації. Це забезпечить потребу у електроенергії на місцях. І саме ОСР є ключовими операторами реалізації такого процесу. Також розподілена генерація є перспективним напрямком діяльності обленерго в межах досягнення Україною стратегічної мети – енергетичної безпеки країни.

На фото: Андрій Стасевський, директор Запоріжжяобленерго

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *