22 Вересня, 2024 8:31 am

Ошукали військових ЗСУ та їхні родини на 46 млн грн: у Молдові затримали 9 членів злочинної банди

На території Молдови накрили злочинне угруповання, яке обманювало військовослужбовців ЗСУ, їхні сім’ї та волонтерів на “продажі” автомобілів і дронів через інтернет.

Організували масштабну схему заволодіння коштами мешканці Одеської області – члени двох сімей, які після початку повномасштабної війни переїхали до сусідньої країни.

Зловмисники діяли упродовж 2023-2024 років. Станом на 14 серпня 2024-го слідчі встановили 67 епізодів шахрайства на 46 мільйонів гривень, проте потерпілих може бути ще більше. Деталі розкрили пресслужби Офісу генерального прокурора та Національної поліції.

ОГП України та Прокуратура з боротьби з організованою злочинністю й особливими справами Республіки Молдова створили спільну слідчу групу.

Правоохоронці сусідньої країни повідомили дев’ятьом громадянам України про підозру в шахрайстві (ч. 6 ст. 190 Кримінального кодексу Республіки Молдова). Загалом фігурантів не менше 27 (віком від 17 до 46 років).

Українські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) КК України. Винним загрожує до 12 років позбавлення волі.

Слідчі дії пройшли і в Україні, і в Молдові
Шахраї вели багатий спосіб життя
Підозрюється щонайменше 27 потенційних фігурантів

Встановлено, що шахраї через українські номери телефонів розміщували на OLX, Bon.Ua й Avto-Ria оголошення про продаж неіснуючих автомобілів або дронів з-за кордону для потреб Сил оборони.

У покупців вони просили передоплату на банківську картку. Обмануті українці переказували гроші, але товар не отримували.

Підозрювані

Зароблені шахрайством кошти зловмисники вкладали в елітні транспортні засоби та золоті прикраси.

Porsche в автопарку зловмисників
Нова BMW
Mercedes
Злочинці купували дорогі авто на гроші, які їм переказували на карту ошукані військові та волонтери

Уже встановлено щонайменше 27 учасників угруповання. Більшість із них перебувають на території Молдови. “Вживаються дії для їх затримання”, – зазначили в ОГПУ.

Організував схему 34-річний уродженець Росії, який розподілив між спільниками обов’язки з постачання на територію Молдови SIM-карт українських мобільних операторів, створення фейкових оголошень і рекламну кампанію для просування послуг.

“Особливий цинізм полягав у тому, що зловмисники вимагали від потерпілих документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності. Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку РФ, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань“, – повідомили в Нацполіції.

Елітна машина злочинців

Фігуранти знімали гроші в банкоматах у Молдові або використовували їх в онлайн-розрахунках. Легалізація коштів відбувалася шляхом придбання елітних авто та золотих виробів.

“Викриттю фігурантів сприяли представники служб безпеки комерційних банків України”, – зазначили поліцейські.

Аферисти скуповували золото
Під час обшуків знайдено зброю
Чорнові записи
Обшуки

У Молдові проведено 23 обшуки. Вилучено близько 61 тисяч доларів США, 20 елітних автомобілів, близько 5 кілограмів золота, мобільні телефони, банківські картки, записи про доходи від злочинів.

На території України проведено 13 обшуків (в Одеській і Дніпропетровській областях). Там було вилучено три автомобілі, мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи.

Викриття угруповання шахраїв

Восьми з дев’яти підозрюваних у Республіці Молдова вже обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Досудове розслідування продовжується.

Затримання

 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *