19 Вересня, 2024 4:08 pm

“Нам нема чого запропонувати Китаю”: Портников пояснив позицію Пекіну щодо війни в Україні

Китай намагається створити міф про свою нейтральну позицію щодо російсько-української війни, і позиція українського керівництва сприяє цьому. Однак Україна навряд чи отримає реальну вигоду від загравання з Китаєм, оскільки немає чого запропонувати взамін.

Таку думку висловив політичний аналітик і публіцист Віталій Портников в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA. Водночас українське керівництво переконане, що Сі Цзіньпін може і хоче вплинути на Путіна у процесі припинення війни.

Китай намагається створити ілюзію своєї непричетності, але насправді допомагає Росії як економічно, так і у сфері військово-промислового комплексу.

“По суті, створювати міф про нейтральність КНР допомагає і українське керівництво. Тому що ми з вами знаємо, що коли державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен сказав, що Китай на 90% забезпечує російський ВПК, то Володимир Зеленський відреагував: лідер КНР Сі Цзіньпін обіцяв, що його країна не буде постачати зброю Росії. І зараз президент України продовжує повторювати ті самі речі. Так, можливо напряму Китай і не постачає РФ зброю, але надає комплектуючі для “збройного конструктору” і створює для Москви економічні можливості, щоб вона виробляла все, що потрібно для війни”, – заявив Портников.

На думку аналітика, Китай провів зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою на дещо нижчому рівні, ніж з російськими представниками. До того ж після цього китайці одразу зустрілися з міністром закордонних справ Росії Лавровим, де звучали зовсім інші, досить показові речі з абсолютно іншою риторикою, ніж на зустрічі з українцями.

“З Україною КНР говорить про необхідність припинення війни, а з РФ про стратегічне партнерство і спільні інтереси у Південно-Східній Азії”, – повідомив експерт.

Українська влада демонструє готовність обговорювати різні мирні плани. Однак китайський план миру не включає нічого з того, що передбачає український план. Він не передбачає відновлення територіальної цілісності та жодних репарацій з боку Росії. Експерт вважає, що загравання з Китаєм не принесе реальних результатів.

“Звичайно, нічого не вийде. Тому що нам, у принципі, нема чого запропонувати Китаю. Ми говоримо, що він має бути зацікавлений у якихось інвестиціях в українську економіку після закінчення війни. А чому? Якщо Росія окупує велику частину української території, то вона і так буде готова надати КНР всі економічні можливості, які китайці хотіли б мати на цій території. Тому що у Росії взагалі особливого вибору інвесторів не існує, особливо на окупованих територіях. Або китайці погодяться вкладати гроші, або ніхто”, – розповів експерт.

Він зазначив, що у випадку якщо росіян вдасться вибити, то це буде зроблено насамперед за допомогою США, що не влаштовує китайців. Вони загалом розглядають сьогоднішню Україну як американську зону впливу в Європі, причому саме в тій частині Європи, яку Китай хотів би бачити своєю зоною впливу.

“Країни, де американці будуть допомагати вижити як суверенній державі, постачати зброю, давати гроші тощо, звичайно, китайців як предмет для інвестицій не цікавлять”, – додав Портников.

Раніше увагу політичних аналітиків прикувало те, що переговори міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з китайським колегою Ваном І відбулися не в Пекіні, а в Гуанчжоу. При цьому лише кілька місяців тому главу МЗС країни-агресора РФ Сергія Лаврова приймали у столиці КНР.

Нагадаємо, що Україна запросила міністра закордонних справ Китаю Вана Ї відвідати країну, щоб він міг особисто побачити наслідки російської агресії. Це також має посприяти проведенню більш глибоких двосторонніх переговорів.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *