20 Вересня, 2024 1:23 pm

Ціни на одні з найпопулярніших продуктів у супермаркетах продовжують зростати: чого очікувати українцям

В червні 2024 року індекс споживчих цін в Україні зріс на 4,8% порівняно з минулим роком, а ціни на молочну продукцію підвищилися на 7%. Очікується, що в другій половині року ціни на молочні продукти продовжать зростати через збільшення вартості сировини та інших витрат.

Про це повідомив Максим Фастєєв, старший аналітик молочних ринків “Інфагро”. Держстат опублікував офіційну інформацію щодо річної динаміки споживчих цін в червні 2024 року.

Ціни на молочну продукцію зростуть

В червні індекс споживчих цін в Україні був на 4,8% вищим порівняно з червнем 2023 року. Попри значний ріст за останній місяць, цей показник на середину року залишається нижчим за прогнозований рівень.

Офіційні річні зміни цін на молоко та кисломолочну продукцію показують ріст близько 7%. Ця динаміка є більш-менш стабільною протягом 2024 року. З середини 2022 року до середини 2023 року ріст цін на молочну продукцію в роздрібній торгівлі був нижчим загальної споживчої інфляції, що сприяло збільшенню споживання цієї категорії продуктів. Проте у другій половині минулого року ситуація змінилася.

В першому півріччі 2024 року ціни на молочні продукти продовжували зростати швидше, ніж загальний рівень споживчої інфляції. Це було обумовлено інфляцією закупівельних цін на сире молоко, яка наприкінці 2023 року досягла рівня +20%. Прогнози Інфагро на грудень 2023 року демонстрували збереження високих темпів росту цін на сировину для першого півріччя 2024 року.

Максим Фастєєв зазначив, що для стабілізації ситуації потрібно або різке зниження закупівельних цін на сировину, або значне підвищення роздрібних цін на молочні продукти. Проте жоден з цих сценаріїв не реалізувався повністю. Заводи уникли значних фінансових проблем завдяки підвищенню оптових цін на свіжу молочну продукцію (молоко 2,5%, сметана 15% та творог 9%).

Візуальні зміни на ринку молочних продуктів очікуються в другій половині 2024 року, особливо у четвертому кварталі. Ціни на сире молоко не будуть знижуватися через зростання собівартості та зниження пропозиції. Враховуючи зменшення кормової бази та інші фактори, переробники змушені будуть активніше підвищувати ціни на полиці магазинів.

Максим Фастєєв підкреслює, що нас очікує суттєве підвищення цін на молочні продукти. Він також зазначає, що оптимізм економістів щодо збереження прогнозних показників споживчої інфляції до кінця року виглядає незрозумілим на тлі поточних ринкових тенденцій.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *