20 Вересня, 2024 7:30 pm

Зарплати українських військових з 1 серпня: скільки платитимуть

В Україні з 1 серпня зарплати військових не зміняться. Розмір забезпечення залежить від цілого ряду факторів: починаючи від звання і закінчуючи тим, які завдання та де виконує військовий.

Як йдеться у роз’ясненні Сухопутних військ ЗСУ, розмір грошових виплат командира бригади Сухопутних військ становить 50 173 грн. (без додаткової винагороди), у свою чергу розмір зарплати стрільця – 20 586 грн. (без додаткової винагороди).

Стрілець у Сухопутних військах отримував минулого року у тилу трохи більше 40 тис. гривень, а якщо безпосередньо був залучений до бойових дій – 113 тис. гривень.

Такий військовослужбовець отримає:

  • 20 587 грн, якщо не включено до складу угруповань військ та не виконує бойових завдань;
  • 50 587 грн, якщо виконує бойові (спеціальні) завдання;
  • 120 587 грн, якщо бере участь безпосередньо у бойових діях.

Зарплата військового складається з грошового забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, та грошової винагороди, яку встановлено за ініціативи президента на період воєнного стану.

Проблеми з фінансуванням можуть виникнути вже у серпні

Коштів на оборону, які передбачено в держбюджеті на цей рік, не вистачить. Бюджет розробляли з урахуванням прогнозу, що війна значно сповільниться з другої половини цього року. Натомість військові дії активізуються. Крім того, США місяцями тягнули з виділенням допомоги. В результаті Міністерству фінансів довелося перерозподілити бюджет, щоби частково компенсувати відсутність допомоги й витратити значно більше, ніж планувалося.

Тож, якщо війна до кінця року не закінчиться, треба ще близько 400 млрд грн цього року, підрахували в уряді. Якщо не знайти кошти, то вже в серпні можуть виникнути проблеми з фінансуванням зарплат військових.

Тільки за 4 місяці 2024 року прямі видатки на оборону сягнули 577,2 млрд грн, що становить 43,4% від плану на рік. За умови рівномірного витрачання і врахування повної потреби норматив на 4 місяці мав би бути 33,3%. Ситуація з бюджетом критична.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *