20 Вересня, 2024 2:34 am

«Запросив на танець смерть»: спогади про полеглого хореографа, який після реабілітації в Луцьку повернувся на фронт

На фронті загинув відомий український хореограф Антон Смецький. Захисник служив сапером на Запорізькому напрямку. Улітку 2023 року отримав поранення і втратив частину ноги. Після реабілітації в Луцьку військовий повернувся на фронт, – пише vsn.ua

Антон захоплювався танцями з п’яти років. До війни робив постановки шоу, мав балет, працював з Дмитром Коляденком, Іриною Білик, Монатіком та іншими зірками, йдеться на платформі «Меморіал».

З перших днів повномасштабної війни приєднався до лав ЗСУ. Спочатку служив у київській теробороні, а потім був сапером 116-ї окремої механізованої бригади на Запорізькому напрямку.

«Антон Смецький – хореограф! Він не вмів користуватися зброєю. Але, коли розпочалась повномасштабна війна, добровільно став на захист України, називав це «справою честі», – пригадує Світлана Легка.

У серпні 2023 року військовий отримав поранення і втратив частину ноги.

«Запросив на танець смерть»: спогади про полеглого хореографа, який після реабілітації в Луцьку повернувся на фронт

«Влітку 2023 року під час штурму отримав поранення, випадковонаступивши на міну. Антону ампутували частину ноги, він переніс кілька складних операцій, а потім його протезували. Згодом Антон вдруге повернувся на фронт, бо попри травму хотів бути корисним», – мовить пані Світлана.

Антон пережив дві складні операції у лікарнях Запоріжжя і Дніпра. Зізнавався, що ні про що не шкодував, але найгіршим для нього було втрачати на війні друзів та побратимів.

Після поранення, з протезом, чоловік хотів повернутися до танців, ставити хореографічні шоу і навчати дітей. Однак бажання зберегти країну виявилося сильнішим – після реабілітації Смецький знову пішов на фронт.

«Ми познайомилися 16 травня, на концерті пам’яті А Шекери. Дізналась його історію. Думала, що нуль для нього виключений. Але він виявився ще крутіший. Випробовував долю. Запросив на танець смерть», – ділиться Лариса Тарасенко.

24 червня життя Антона Смецького обірвалося.

«Сьогодні остаточно зрозуміла, що мій друг вже ніколи не станцює зі мною свій найкращий танок. Лети, прекрасна Душа!  Всі твої слова і думки залишаться назавжди у моєму серці. Місяць тому у палаці «Україна» люди аплодували тобі стоячи. Сьогодні ми всі проводжаємо тебе як Героя і великого артиста», – каже Ірина Білик.

«Запросив на танець смерть»: спогади про полеглого хореографа, який після реабілітації в Луцьку повернувся на фронт

«Він як падаюча палаюча зірка не темному непроглядному небілюдського болю осяював усе своїм життям до останнього моменту і подиху. Про нього довго пам’ятали усі медпрацівники усіх медичних установ, де через конвеєр таке маломожливе, а він усім залітав у серце», – говорить Оксана Мишчишин.

«У ньому стільки було сили духу, жаги до життя та позитиву. Він мріяв про танці та власне шоу. Але після протезуванняповернувся на передову інспектором з саперрного навчання. Антон Смецький загинув на Харківщині. Новина, в яку досі не можу повірити», – провадить Олена Чернуха.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *