20 Вересня, 2024 4:37 am

“Я мандата здам, але ви ще всі плакати будете, як президент казав”. Як Тищенко в суді захищався

У вівторок Печерський районний суд обрав запобіжний захід нардепу Миколі Тищенку, відправивши його на два місяці під цілодобовий домашній арешт.

Підставою стало те, що 20 червня група невідомих на чолі з Тищенком напала на колишнього бійця спеціального підрозділу Kraken Дмитра (Сина) Павлова, коли той гуляв із дитиною.

Поліція області за фактом конфлікту у центрі Дніпра відкрила два кримінальні провадження. Також було встановлено, що в суперечці зі спробою обмеження волі особи брав участь поліцейський з Києва Богдан Писаренко.

Наразі поліція встановила вже всіх учасників сутички, а 24 червня прокурори повідомили Тищенку про підозру. Вранці у соцмережах вже можна було знайти фото та витоки відео з цієї події, з яких стало зрозуміло, що Тищенко тримає вдома неабиякий кеш валюти. І те, що він знищив свої мобільні телефони, щоб слідчі не мали до них доступу.

Бійка Тищенка

Суд з обрання запобіжного заходу для депутата мав розпочатись по обіді. І більш ніж годинну відсутність судді депутат витратив на те, щоб вільно поспілкуватись з пресою.

В результаті журналісти стали свідками якогось словесного делірія, в рамках якого дізнались кількість зубочисток на столі Тищенка і що кожен мем коштує 150 доларів, що Тищенко так само класно воює з мафією колцентрів, як робив шоу “Ревізор”. Але так і не почули відповіді на питання, чому він розбив телефон і чи читав пост про себе від голови Офісу президента Андрія Єрмака.

Як відомо, Тищенко – кум Єрмака. І за останні роки в журналістів склалось жорстке враження, що саме це дозволяло депутату уникати відповідальності за свою діяльність.

Все почалось з 2020, коли у розпал карантину під час пандемії Covid-19, журналісти з’ясували, що ресторан Тищенка “Велюр” продовжував свою роботу, обслуговуючи бізнесменів, нардепів, “кварталівців” та інших VIP гостей.

ЗМІ писали, що після того президент Зеленський мав жорстку розмову з Тищенком. Але, вочевидь, вона мало вплинула на депутата.

Велюр Тищенка

Одного порушеного карантину було мало, і в 2021 дружина Тищенка Алла Барановська з понтом відсвяткувала день народження у готелі Fairmont, яким керує Єлизавета Юрушева.

Але депутат себе позиціонував як вірний служака Банкової, гріхи якого пробачать за вірність. У вересні 2021 Тищенко побився в Раді з Гео Леросом після того, як останній вкотре наїхав на президента та його офіс.

Бійка з Леросом

З початком повномаштабного вторгнення родина Тищенка переїхала в Ужгород і почала позиціонувати себе як організаторів благодійних заходів для збору допомоги військовим. Заходи проводили в Празі та Парижі, але звітів не надавали.

Тищенко волонтер

А потім депутат влип у скандал, поїхавши на зустріч з українською громадою у Таїланд.

Та поїздка коштувала депутату місця у фракції “Слуги народу”. Не так, щоб сильно дорого. Поїздка на Мальдіви його колезі Арістову коштувала цілого мандата. Але те, що можна забрати в списочника, не так просто відібрати в мажоритарника.

Навіть зараз, ще до рішення суду, депутати “Слуги народу” сходились в оцінках, що “Колі-котлеті нарешті прийшов кінець”, але при цьому зауважували, що колега настільки “туп** і непередбачуваний, що може і не здогадатись покласти мандат”.

“Чогось особливого я про нього зараз не чув, але знаю, що ще років два тому в особистому спілкуванні Єрмак не раз озвучував те, про що в ці вихідні написав публічно”, – зазначив один з депутатів.

Єрмак про Тищенка

Втім, попри те, що даху Офісу в Тищенка не було, це йому не заважало неабияк чудувати оточуючих своїми набігами як не на лісгоспи, то на колцентри. Рік тому він влаштував через це публічний конфлікт зі своїм колегою Семінським.

Навесні журналіст Михайло Ткач видав розслідування про побут родини Тищенка на Закарпатті, а також про бізнеси, які вочевидь пов’язані з депутатом, але не вказуються ним в декларації.

Крім того, розслідування Ткача стало черговим підтвердженням чуток, що розлучення Тищенка з Барановською було радше фіктивним – нагадаємо, буквально наступного місяця, у березні, Тищенко задекларував подарунок на 12,63 мільйона гривень від своєї вже колишньої дружини – щоб врятувати майно на випадок кримінальних проваджень, які депутату періодично пророкували анонімні телеграмканали.

Тищенко з родиною

Попри все, лише історія з військовим стала тієї червоною лінією, після якої Тищенку вирішили таки дати по руках.

Як заявив представник Офісу генпрокурора в суді, Тищенко та його поплічник Костянтин Цубер разом з іншими невстановленими особами, одягненими у військову форму без знаків розпізнавання, перебували в місті Дніпро. “Там на проспекті Яворницького до них підійшов Дмитро Мазоха, який є потерпілим в даному кримінальному провадженні та поцікавився правом перебування цих осіб зі зброєю в громадському місці. Про що ті відмовились повідомити останнього… у зв’язку з чим між вказаними особами та Мазохою виник словесний конфлікт”, – зазначив прокурор.

Прокурор в суді над Тищенком

“В подальшому під час словесного конфлікту між потерпілим Мазохою та підозрюваним Тищенком виник умисел на незаконне позбавлення волі Мазохи. Тищенко використав для реалізації злочинного умислу осіб, що перебували поряд з ним. Користуючись тим, що Цубер та інші невстановлені особи, виконують його вказівки, Тищенко наказав останнім незаконно позбавити потерпілого Мазоху волі”, – повідомив представник Офісу генпрокурора.

Після чого Мазоху оточили, на нього здійснювався фізичний та психологічний тиск.

За словами прокурора, потерпілий, не розуміючи, чому його затримують, кликав на допомогу перехожих, намагаючись вирватись від Тищенка та оточуючих його людей. Власне саме це мільйони українців і побачили на відео, де чоловік чіпляється за дитячий візочок, а його хапають хлопи зі зброєю.

Сутичка, за оцінками правоохоронців, тривала близько 20 хвилин. Потерпілому при цьому не давали рухатись та одягли на нього кайданки. “Крім того, вони здійснювали удушення шиї потерпілого”, – вказав прокурор.

Прокурор наголосив, що санкція для такого злочину до 5 років позбавлення волі. Тому він попросив суд про цілодобовий арешт депутата, вказуючи, що ще не всі фігуранти справи встановлені (новина Нацполу з’явилась пізніше) і Тищенко може спробувати вплинути на слідство та уникнути покарання.

Він нагадав як на ризик-фактор те, що в численних ефірах Тищенко заперечує вину та намагається перекрутити факти. Крім того, прокурор нагадав, що при проведенні слідчих дій на вулиці Болсуновська 2, Тищенко знищив два свої мобільні телефони.

обшук у Тищенка

“Особа при мені, понятих та кількох оперативних камерах здійснив знищення цих мобільних телефонів – здійснив це зухвало, грубо, були навіть ризики пошкодження майна, яке було поруч, та шкоди здоров’ю присутніх”, – зазначив правоохоронець.

За словами прокурора, після того як Тищенко розбив телефон об кам’яний стіл, він його зламав майже навпіл, а потім скрутив і кинув на підлогу.

При цьому він не реагував на зауваження слідчого, а натомість влаштував допит понятим.

Адвокати Тищенка вирішили подати історію як акти агресії з боку потерпілого (щоправда, по Фрейду вони називають його потерпілим), який вихопив телефон у помічниці Тищенка Евеліни Андрієвської (дівчина працює з Тищенком ще з часів рестораторства і цікава тим, що виправдовувала російську агресію, за що потрапила у “Миротворець”).

Тищенко

Адвокат також зазначив, що потерпілий змінив свої показання і не вказав цей інцидент. За його словами, спершу потерпілий визнав, що забрав телефон помічниці.

“На допиті через три дні він від питання про те, чи забирав він телефон у дівчини відходить і просто зазначає, що дівчина його знімала на телефон, а потім він з метою непродовження конфлікту вирішив піти в іншому напрямі. Тобто потерпілий протягом трьох днів змінив свої покази”, – зазначив адвокат.

При цьому адвокат переконував, що на потерпілому немає ознак силових дій, де його видно з камер, що торкались. Крім того, адвокат заявив, що в справі немає належного протоколу опізнання винуватців, і що учасники події фактично не встановлені. Те, що українці змогли ідентифікувати деяких фігурантів справи, як черкаський депутат від ОПЗЖ, його не цікавило.

Адвокат фактично звинуватив правоохоронців “в коригуванні матеріалів провадження”, щоб “потім створити ажіотаж навколо вказаних подій”.

Він заперечив , що Тищенко може втекти з країни, а також, що може впливати на експертів. Водночас він заявив, що невідомі погрожують депутату та його помічниці.

Другий адвокат заявив, що цілодобовий арешт Тищенка “може паралізувати роботу парламенту, бо в якийсь момент може не вистачити одного голосу”.

Тищенко в суді

Сам Тищенко зі свого виступу спробував зробити драматичний спектакль на тему, як він бореться з колцентрами, а його ніхто не підтримує.

За його словами, правоохоронці ігнорують його звернення щодо кол-центрів – “навіть жодної пісюльки не прислали”, тому він сам змушений був їхати на місце подій у Дніпро, де за колцентрами стоїться група “Дев’яточка” та кримінальнальний авторитет Жаба.

“Я мусив їхати, бо вся правоохоронна система лягла під групу. Це було б смішно, якби там не було 1000 людей”, – звернувся нардеп до прокурора.

“Це я вам кажу зараз в очі. Не те, що ви мені вчора, коли ви міняли дистанцію, боячись, що я застосую до вас силу. Ось, дивіться, я покажу журналістам… як ви насміхались наді мною. А потім.. Я вам що сказав? Не чіпати мене? А ви що зробили? Потягнули мене за плече. Бачите. Тягне народного депутата за плече. В мене була на той момент ухвала? Ні”, – звернувся Тищенко до прокурора, активно демонструючи журналістам папірці з чорними світлинами, де нічого не можна розгледіти.

Суддя перервав Тищенка і нагадав, що розглядається питання про обрання йому запобіжного заходу.

Після цього Тищенко нарешті переключився на свою версію нападу на людей. За його словами, після його успішного рейду, він повертався бульваром і назустріч ішли троє чоловіків, які почали його ображати та матюкатись на його адресу.

  • Вам смішно? Всім смішно, посміємось потім, – образився Тищенко в бік прокурорів.
  • Я відреагував. Сказав: Хлопці, у вас дитинка. Проходьте ,бо тут ідуть слідчі дії. Вам тут бути не треба. А вони всі як один, як по команді підняли телефони і почали мене знімати і знімати мою помічницю, тим самим робити булінг щодо жінок. І аб’юз. Бо вони почали її апісивать, як вони кажуть. Потім з приміщення виходив поліцейський і я попросив його звернути увагу, бо тут іде атака на народного депутата, а я виконую службові повноваження. Що працює слідча комісія. І я хочу вам сказати, що ми в той день викрили і заарештували 400 осіб, викрили 1500 телефонних карток, з яких здійснюються шахрайські дії. Далі. Він робить їм зауваження, це є на відео. А після цього він (потерпілий демонструє УБД). Я кажу: о, так це я його робив. І він мені каже: “Там мені пох**, що ти його робив” .

За словами Тищенка, чоловіки поводились зухвало. А один з них не показав навіть документів. При цьому поліцейський висловив сумніви щодо фото одного з чоловіків в документі. Тоді він покликав представників ТЦК.

  • Прийшли представники ТЦК. Я всіх попереджаю про зйомку. І тут людина вириває річ у моєї помічниці, яка перебуває при виконанні повноважень. Вона працює, 48 кілограмів.. І тут стають три молодики і от така маленька дівчинка. Він вихватує той телефон і мені здалось, що він хотів бігти. Звісно, що я зреагував. Ми разом всі зреагували. І тут я і поліцейський одноголосно кажемо: викликаємо поліцію. Ми фіксуємо факт, ми нічого не приховуємо, – продовжив Тищенко свою малологічну оповідь.

За словами депутата, поліція замість приїхати за 20 хвилини, приїхала за годину. “Ми їх не побачили. Молодик, відчуваючи, що в нього якісь проблеми, починає рухатись. Йому поліцейський каже: зараз приїде поліція. Вони далі рухаються вже втрьох. Один з яких не представився….. І я розумію, що якщо я поїду, вони його (поліцейського) розірвуть. І так і сталось”, – пояснював Тищенко.

За його словами, після цього інциденту він отримав погрози, що його рідних зґвалтують у лісі, а його обіллють кислотою, але правоохоронці начебто на це ніяк не зреагували.

Абсурд ситуації, що докази цього нібито були в тих самих телефонах, які Тищенко сам же і розбив. Телефонів у його версії до кінця судового засідання чомусь уже стало три, а не два.

“Я пишу заяву. Мені пишуть. Там були три телефони. Вже немає.., в які мені погрожували вбивством, зґвалтуванням моєї родини, зґвалтуванням моєї помічниці. Це все є в протоколі. Перевірте цю інформацію. От що треба перевіряти, а не якийсь Дніпро-телеграмканал. Сміхіття. Вибачаюсь за емоційність, але мені вже накипіло. Я півтора року цим займаюсь. Виборюю. А вони мені: “Ой він бігає, хабарі бере”. Які хабарі? Не буде у вас навіть можливості будь-яку копійку Миколі Тищенку дати. І тому я вчора казав: Лишіть мені мої гроші, бо мені ні за що буде жити. І це не смішно. Я їх заробляв 30 років, от цими руками, і ні в кого нічого не взяв”.., – звернувся Тищенко до залу.

Тищенко в суді

Він також запевнив, що нікуди не втече і виїхати не зможе.

“Усі дії, які я робив, завжди погоджував з керівництвом. Навіть відповідно до будь-яких своїх пересувань, за законом України, я маю сповіщати голову фракції, голову парламенту, голову комітету. Все я роблю за законом”, — сказав Тищенко.

“Мене обіцяли вбити під домом. Всі знають, де я живу. Я ніколи не переховувався… Ми з вами просто в різних системах росли. Я ще з радянських часів звик боротись за батьківщину… Я мандата здам ,але ви ще всі плакати будете, як президент казав”, – запевнив Тищенко.

За годину після цього суддя відправив його під домашній арешт.

Навіть після останньої фрази Тищенка його колеги не певні, що мандат він покладе. Єдине, що очевидно, що арештом ця історія для одіозного депутата вже не завершиться.

Тетяна Ніколаєнко, Цензор.НЕТ 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *