22 Вересня, 2024 9:22 am

Адвокат Ростислав Кравець про тітушок у ТЦК: якщо це військові, то за законом мають бути у формі

Український адвокат, старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець вважає, що дії цивільних, які втручаються у мобілізаційні заходи, які проводять представники ТЦК та СП з правоохоронцями, є незаконними.

Незалежно від того, йдеться про “тітушок” чи охоронні структури при військкоматах. На його думку, якщо це військовослужбовці, які виконують службові обов’язки, то вони не мають права перебувати в цивільному одязі.

Про це йдеться в матеріалі Інформатора “Новітні “тітушки” на службі ТЦК та поліції: чи існує це явище в Україні і в чому його небезпечність”. В Україні зростає занепокоєння через велику кількість випадків залучення “тітушок” до бійок біля військкоматів. Ці цивільні особи, які діють на підтримку військових або правоохоронців, часто беруть участь у насильницьких сутичках з людьми, які протестують проти мобілізації.

“Об’єктивно і ймовірно, що цими цивільними можуть бути і ті ж співробітники роти охорони, які не носять військову форму, чи це ДФТГ – (добровольчі формування териториальної громади – ред.), які сформовані і знаходяться при військових частинах… Зазначу, що знаходження військовослужбовців у цивільній формі, протирічить статуту Збройних сил України”, – розповів Кравець.

Адвокат також додав, що аналіз відео конфлікту біля ТЦК в Одесі свідчить про ймовірне перевищення повноважень з боку його представників. Як зазначає адвокат, подібні випадки трапляються по всій країні, а правоохоронці не реагують належним чином, не втручаючись на території ТЦК і СП та не звільняючи незаконно затриманих осіб. Така бездіяльність лише погіршує ситуацію і може призвести до подальшого ескалації конфліктів.

“Вони [представники ТЦК та СП] не мають права силоміць когось утримувати. Вони такими повноваженнями не наділені – якимось чином обмежувати свободу пересування людини. Це можуть зробити виключно правоохоронні органи, представники ТЦК до таких органів не відносяться”, – прокоментував він.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *