22 Вересня, 2024 5:25 am

Подробиці! Нардепи допрацювали законопроєкт про “клуб білого бізнесу”: хочуть дозволити бронювати 25% працівників

Податковий комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт про “клуб білого бізнесу” до другого читання. Комітет радить дозволити таким підприємствам бронювати до 25% співробітників.

Про це повідомив перший заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк (“Голос”). Він зазначив, що законопроєкт №11084 підтримали 23 члени комітету.

Законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства був доопрацьований разом з бізнес-асоціаціями та експертами. Комітет врахував їхні зауваження та рекомендації. Що також змінилося:

  • покращено норму про амортизацію обладнання для бізнесу;
  • включено рекомендацію для Кабінету Міністрів включити у свою постанову зміни щодо надання можливості бронювати таким підприємствам до 25% співробітників, але кінцеве рішення лишиться за урядом.

Верховною Радою законопроєкт про “клуб білого бізнесу” було прийнято в першому читанні 24 квітня голосами 270 нардепів. Він передбачає внесення до Податкового кодексу поправок, що допоможуть зменшити тиск на доброчесних підприємців.

Старший економіст Центру економічної стратегії (ЦЕС) Юрій Гайдай пояснив, які переваги отримає український бізнес від включення до такого “клубу білого бізнесу”:

  • зменшена кількість перевірок;
  • виділений менеджер;
  • індивідуальні податкові консультації за 5 днів;
  • отримання інформації про податкові ризики і консультацій по їх усуненню за 5 днів.

“З одного боку так прописують у Податковому кодексі те, що мало б бути звичайним ризик-орієнтованим підходом та сервісною функцією податкової, тобто на рівні підзаконки та процедур Державної податкової служби. З іншого боку, якщо спуститися на нашу грішну землю – це може бути робочим способом зменшити адміністративне навантаження на доброчесних платників податків і продемонструвати, що держава відходить від парадигми “трусимо білих, бо до них найлегше дотягнутися”, – сказав Гайдай.

Втім він закликав зменшити ризики і зняти підозри у зловживаннях, законодавчо зобов’язавши Державну податкову службу публікувати перелік “хороших” платників. У ЦЕС це вважають чудовим антикорупційним запобіжником.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *