22 Вересня, 2024 3:38 am

Економічне бронювання в Україні обов’язково буде впроваджено: уряд шукатиме оптимальний баланс

Український оборонний промисловий комплекс (ОПК) стикається з серйозними проблемами через недостатнє фінансування та труднощі з бронюванням ключових працівників. Влада планує впровадити економічне бронювання, щоб зберегти цінні кадри і забезпечити безперервність виробництва озброєння.

Про це заявив голова парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп “Слуги народу” Олександр Завітневич в інтерв’ю BBC. “В якомусь вигляді, я думаю, воно точно буде“, – зазначив він.

Однією з основних проблем, з якою стикається український ОПК, є недостатнє фінансування. На 2024 рік у бюджеті було закладено 360 мільярдів гривень на закупівлю та ремонт озброєння і військової техніки. Водночас потреби оборонного промислового комплексу значно перевищують цей обсяг, досягаючи близько 600 мільярдів гривень. Виникає очевидний дефіцит коштів, який впливає на здатність ОПК виконувати свої завдання в повному обсязі.

Щоб подолати цю проблему, уряд України шукає альтернативні шляхи фінансування. Одним із рішень є домовленості з іншими країнами про закупівлю українського озброєння як частини міжнародної допомоги. Це дозволяє не лише збільшити обсяги фінансування, але й підтримувати роботу вітчизняних виробників озброєння.

Виклики економічного бронювання

Ще одна критична проблема – це бронювання працівників ОПК, особливо тих, хто має унікальні знання та досвід. Інженери, технологи та конструктори, які є ключовими фігурами у виробництві озброєння, часто стають жертвами затримок у процесі бронювання. Це призводить до втрати цінних кадрів, адже за відсутності броні ці фахівці підлягають мобілізації. На даний момент близько 2 тисяч працівників ОПК були мобілізовані, що суттєво впливає на виробничі потужності та ефективність роботи підприємств.

Впровадження економічного бронювання

Олександр Завітневич підтвердив, що економічне бронювання в Україні буде запроваджене. Хоча формат цієї ініціативи поки що не визначений, ясно, що без належного захисту ключових працівників ОПК, ефективність роботи цього сектору значно знижується.

Суспільство неоднозначно сприймає ідею економічного бронювання, адже це може створити відчуття несправедливості серед громадян. Однак, як наголошує Завітневич, без сильної економіки та підтримки тилу фронт не зможе функціонувати ефективно.

“Але все одно якийсь баланс ми будемо шукати, тому що, ще раз повторюсь, фронту без тилу не буває, і тилу без фронту не буде. Без нашої економіки, без податків не буде, за що фінансувати фронт”, – зазначив Завітневич. Баланс між військовими потребами та економічною стабільністю є критично важливим для успішного ведення війни.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *