16 Вересня, 2024 8:06 pm

Тариф на електроенергію в Україні підвищили: оголошено нову ціну на кВт*год з 1 червня, – ЗМІ

В Україні з 1 червня запроваджуються нові тарифи на електроенергію. Диференціації тарифу за обсягом споживання не буде – усі українці мають платити по 4,32 грн за кВт*год.

Тобто за новим тарифом сім’я із середнім споживанням (168 кВт*год) щомісяця платитиме за електроенергію 725,8 грн замість 443,5 грн. Нова ціна діятиме до 1 травня 2025 року.

Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів України на засіданні 31 травня, повідомив журналіст Микола Топалов. Офіційно Кабмін наразі не заявляв про встановлення нового тарифу, однак копію проєкту документа опублікував нардеп Ярослав Железняк (“Голос”).

Тариф на електроенергію підвищать з 1 червня 2024 року.

Постанову затвердили в останній день дії ПСО (покладання спеціальних обов’язків) на ринку електроенергії. Якби уряд не ухвалив жодного рішення, тарифи з 1 червня підвищились до ринкового рівня, який становить близько 8 грн за кВт*год.

Крім того, повідомляється, що відбулися зміни для індивідуальних та колективних побутових споживачів, які проживають в житлових будинках, обладнаних електроопалювальними установками. Для них встановлюються такі тарифи:

  • до 2000 спожитих кВт*год на місяць – 2,64 грн/кВт*год;
  • понад 2000 кВт*год на місяць – 4,32 грн/кВт*год.

Хто платитиме за світло за старими цінами після 1 червня

Субсидіанти та ті, хто споживає до 100 кВт*год на місяць (або забезпечує себе електроенергією за допомогою власної СЕС), – єдині категорії, які практично не відчують у собі подорожчання струму. При цьому після подорожчання електроенергії перерахунок субсидії має відбутися автоматично.

Справа в тому, що субсидію українцям виділяють на певний обсяг комунальних послуг. Наприклад, 1,6 кубометра гарячої води одного члена сім’ї. Як тільки кубометр води дорожчає, зростає розмір субсидії.

І хоча витрати держбюджету на субсидії справді мають зрости, за рахунок зростання тарифів державі потрібно менше виділяти на покриття тарифу на електроенергію. Зараз компанії отримують компенсацію з бюджету за те, що на потреби населення продають електроенергію за ціною, значно нижчою від ринкової.

Нічний тариф на електроенергію: як платити менше

В оприлюдненій копії ухвали про зміну тарифу нічого не сказано про те, чи збережеться нічний тариф на електроенергію. Однак і про його скасування теж не йдеться.

До подорожчання нічний тариф дозволяв у період з 23:00 до 7:00 платити за електроенергію 1,32 грн замість 2,64 за 1 кВт*год. Після подорожчання, відповідно, нічний тариф на світло ймовірно становитиме 2,16 грн замість “денних” 4,32 грн за кВт*год.

Установка такого лічильника може бути ефективним способом економії та компенсації підвищення тарифів. Вартість лічильника складає близько 2 тис. грн. Ті, хто споживає 200 кВт*год на місяць і може перенести половину споживання на нічний час, зможуть економити 216 грн щомісяця. Таким чином, лічильник окупиться приблизно за 9 місяців.

У деяких населених пунктах компанії, які займаються розподілом електроенергії, пропонують послуги з продажу та встановлення двотарифних лічильників. Прилад можна придбати самостійно, проте для його заміни необхідно звернутися до енергетичної компанії.

Проблема полягає в тому, що при збільшенні споживання електроенергії можливі відключення навіть у нічний час. У цьому випадку фактичне споживання залежатиме не лише від особистих планів споживача, а й від встановлених графіків.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *