20 Вересня, 2024 11:33 am

Що відомо про ветерана війни Терена, який став новим “Холостяком”

Головним героєм нового сезону “Холостяк-13” став український військовослужбовець, ветеран Олександр “Терен” Будько. Що відомо про його життя до повномасштабної війни та як воно змінилося після її початку – читайте далі на сторінці.

Олександр родом із міста Рівне, в минулому працював баристою в одному із закладів Києва. 24 лютого 2022 року він мав виходити на свою роботу як зазвичай, але вранці його розбудила дівчина телефонним дзвінком та повідомила про початок повномасштабної.

Спершу Будько не повірив, проте згодом і сам почув вибухи за вікном – розірвався снаряд. Він швидко зібрав тривожну валізу, вивіз дівчину до безпечного місця, а сам направився до військкомату, де отримав призначення в IT-військах. Така ситуація його не влаштувала, тож згодом хлопець влаштувався до добровольцем до батальйону “Карпатська Січ” та став командиром взводу.

У серпні 2022 року, під час боїв в Харківській області, захисник зазнав важкого поранення, внаслідок якого втратив обидві ноги. У селі Дмитрівка Олександр разом з побратимами зайшов в посадку, а на висоті був ворожий танк. Він почав обстріл посадки, військові не могли до нього дістати мінометами, тому піхота отримала команду “Відбій”.

До важкого бою додалася ще й втома, адже в якийсь момент Олександр почав засинати, і тоді отримав поранення ніг. Його засипало землею, на щастя, врятували старі двері: вони впали і вберегли життя воїна. Побратими знайшли Будька, поставили йому турнікети на обидві ноги та знеболили.

Вже у сусідньому селі Барвінкове хлопцю зробили першу ампутацію. Пізніше Олександра направили в лікарню до Харкова, а потім до Полтави. Вже у лікарні лікар повідомив, що почалося відмирання тканин, тому ліву ногу також потрібно ампутувати.

Батьки захисника про ампутації не знали, оскільки він хотів їм сказати вже після всіх операцій, щоб зайвий раз не засмучувати. Але рідні дізналися про те, що трапилося, із новин у соцмережах, де товариш Олександра на той момент оголосив про збір коштів на медичні витрати на реабілітацію.

Після втрати ніг Будько направився до США. Після трьох місяців відновлення захисник став на протези, подав заявку до національної збірної “Invictus” і розпочав активну діяльність, що була пов’язана з адаптацією та соціалізацією військових після важких поранень.

У травні минулого року Терен прибув на благодійний вечір в рамках 76-го кінофестивалю у Каннах, присвяченого Україні. Під час цього заходу відбувся аукціон, де гості зібрали близько 55 000 євро на купівлю евакуаційних швидких та розвиток військової медицини.

Влітку того ж року Олександр долучився до участі у балетному перфомансі на сцені в Каліфорнії, США. Разом з артистами трупи United Ukrainian Ballet він станцював хореографію Еми Евелін в рамках благодійної програми.

Восени 2023 у складі національної збірної воїн виборов медаль з плавання на міжнародних змаганнях “Ігри нескорених”. Він став бронзовим призером на дистанції 50 м вільним стилем у класі ISB серед чоловіків. Окрім плавання, також виступив у пауерліфтингу, де потрапив у топ-5. Виступав у складі української команди з баскетболу на візках та об’єднаної збірної – в регбі.

Восени того ж року Олександр став одним із героїв проекту-присвяти “Нескорені” від телеканалу “СТБ”. В рамках програми вийшла документальна стрічка про учасників української збірної “Invictus”, цикл інтерв’ю, спецвипуск-спілкування з “нескореними” та масштабний фотопроект “Нескорені можуть все”, реалізований телеканалом в партнерстві з “Укрзалізницею”.

Також Будько – головний герой документального фільму “Front Row” (“Перший ряд”), продюсеркою якого є світова знаменитість Сара Джесіка Паркер.

У жовтні 2023 Терен випустив автобіографічну книгу під назвою “Історія впертого чоловіка” – це перша його книга, і у ній він розповідає про спроби потрапити до ЗСУ та військовий шлях до моменту свого поранення під час контрнаступу на Харківщині.Фото: СТБ

Ще одна діяльність Олександра – у ролі співавтора та ведучого розважального інклюзивного YouTube-шоу “Відвал ніг або All inclusive”. В цій програмі він разом із медійними людьми подорожує Україною, досліджує міста на безбар’єрність.

Ще військовослужбовець є співавтором благодійної лімітованої колекції прикрас ручної роботи “Цвіт терену”. У 2023 році разом із першим в Україні інклюзивним ательє “Lady Di atelier” створив лімітовану колекцію дроп-футболок “Залізні люди”. Обидві колекції було присвячено незламному духу українців, а кошти з продажу направили на потреби ЗСУ.

До слова, новий сезон “Холостяка” з Олександром у головній ролі вийде на екрани вже цієї осені. Вперше за всі сезони творці проекту оголосили ім’я головного героя одночасно із запрошенням дівчат. Новий “холостяк” говорив, що погодився на участь, оскільки вірить, що зможе знайти на шоу справжнє кохання:

“Холостяк” для мене – це шанс, зустріти свою людину, з якою хочеться спробувати створити сім’ю. На власному досвіді знаю, що дива можна чекати звідусіль, і вірю, що на телепроекті можна знайти кохання. Звісно, це також крута можливість транслювати багато хороших та позитивних ідей, які змінюють нас на краще”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *