Українці масово зацікавились сюрстрьомінгом: скільки коштує незвичний делікатес
Українці почали активно скуповувати рибний шведський “делікатес” – сюрстрьомінг. Це квашений оселедець, що піддається консервації та має виразний аромат. Спочатку для закваски використовували оселедець, але пізніше перейшли на використання салаки. Ціна такої витребеньки сягає 3000 грн за банку.
За словами виробника, у процесі ферментації з’являються речовини, що чинять сприятливий вплив на організм. OBOZ.UA розібрався, скільки коштує цей делікатес і які ще нюанси слід знати потенційним покупцям.
Ціни на сюрстрьомінг в Україні
Як показав моніторинг OBOZ.UA , вартість сюрстрьомінга на великих онлайн-маркетплейсах коливається від 1700 до 3000 гривень за банку. Така ціна обумовлена тим, що виготовляють переброджений оселедець лише в провідних північних містах Швеції.
Висока ціна також обумовлена тим, що цей продукт не придатний до транспортування майже у всіх авіакомпаніях. Причиною такої заборони став специфічний запах продукту під час відкриття чи пошкодження упаковки.
Історія появи сюрстрьомінга
Під час війни між Німеччиною і Швецією солдати зіткнулися з нестачею їжі, але основним раціоном стала засолена риба. З дефіцитом солі постачальники економили, консервуючи оселедець, що призвело до його прокисання, але солдати продовжували його споживати.
Процес настоювання призвів до виникнення корисних речовин, а кислий смак здобув популярність. Після війни ця страва стала популярною серед різних верств населення Швеції і врешті-решт стала місцевим делікатесом, який ресторани почали пропонувати в різних варіаціях.
Сюрстрьомінг у домашніх умовах
Рецепт “делікатесу” простий і коштуватиме гурманам лише 280 гривень за порцію. Проте процес потребує двотижневого квашення оселедця. Для цього знадобиться:
- 1 кг свіжого оселедця або салаки (270 грн);
- 250 г солі (7,50 грн);
- 50 г цукру (2,80 грн);
- 2 л води.
Спочатку слід зробити тузлук (концентрований розсіл), додаючи сіль і цукор до води. Потім покласти рибу в тару і залити підготовленим розсолом. Після цього рибу слід помістити в прохолодне місце на два тижні.
Comments (0)