22 Жовтня, 2024 11:15 pm

Трамп готується захопити владу в США навіть у разі поразки на виборах

Кандидат у президент США Дональд Трамп готується скасувати результати виборів у разі програшу.

Про це пише видання Politico.

За даними видання, Трамп вже робив таку спробу. Але 2024 рік – це не 2020. Наразі шлях Трампа до досягнення мети екстремальніший.

Тім Хіфі, який очолював розслідування спроб Трампа оскаржити результати виборів у спеціальному комітеті Палати представників 6 січня, сказав, що “загроза зберігається”.

“По-перше, Трамп не має деяких інструментів, якими він погрожував скористатися чотири роки тому, щоб скасувати передачу влади. Сьогодні військові та Міністерство юстиції підзвітні Джо Байдену”, – йдеться в матеріалі.

Також для перемоги на виборах Трампу потрібні союзники, що дозволить їм скасувати поразку. Скасування перемоги Гарріс вимагатиме величезної допомоги від республіканських впливових осіб у державних палатах та Конгресі. Деякі з них відкинули його 4 роки тому, зазначає Politico.

Перша спроба Трампа використати механізм американської демократії спонукала до реальних дій демократів Конгресу. Зміни в законі про підрахунок голосів виборців після спроби Трампа 2020 року були спрямовані на те, щоб пов’язати лічильників голосів, посадових осіб виборів і навіть Конгрес із результатами, завіреними урядами штатів, що теоретично ускладнює завдання фальсифікації виборів.

“Але Трамп йде на вибори 2024 року, будучи поінформованим про свою нездатність скасувати результати чотирма роками раніше. І його стимул отримати повноваження і захист Білого дому, ймовірно, сильніший, ніж будь-коли: якщо він програє, Трамп зіткнеться з лавиною кримінальних розглядів, які можуть тривати все його життя. Якщо він переможе, вони швидше за все зникнуть”, – пише видання.

“Ніхто точно не знає, як саме Трамп нападе на виборчу систему у 2024 році. Що він зробить цього разу?” – заявив член виборчого комітету 6 січня представник Джеймі Раскін (демократ від штату Меріленд).

План Трампа

Законодавці, слідчі Конгресу, партійні діячі, посадовці виборчих комісій та експерти із конституційного права розповіли, який вигляд матиме план Трампа:

  • Він посилить недовіру до результатів виборів, роблячи необґрунтовані чи перебільшені заяви про широкомасштабне шахрайство на виборах та порушуючи малоймовірні судові позови, які оскаржують достатню кількість бюлетенів, щоб переламати результати виборів у ключових штатах;
  • Спиратиметься на дружніх йому чиновників округу і штату, щоб ті перешкодили затвердженню результатів виборів – марне заняття, яке, проте, підштовхне кампанію щодо тиску на обраних республіканських законодавців у палатах представників штатів та Конгресі;
  • Закликатиме союзників у законодавчих органах штатів, що коливаються, контрольованих Республіканською партією, призначити “альтернативних” виборців президента;
  • Покладатиметься на те, що республіканці в Конгресі підтримають цих альтернативних виборців  а-бо принаймні відхилять виборців від Демократичної партії – коли вони зберуться для підтвердження результату;
  • Спробує домогтися того, щоб Гарріс позбавили 270 голосів у Колегії виборників, що перенесе вибори до Палати представників, де республіканці, швидше за все, мають достатньо голосів, щоб обрати Трампа наступним президентом.

“Деякі з необхідних інгредієнтів для цієї надзвичайної кампанії вже готові. Трамп уже взяв на себе чітку місію розпалити якомога більше невизначеності щодо результатів виборів. Він стверджує, що єдиний спосіб програти Гарріс – це якщо демократи шахраюють, незважаючи на відсутність доказів того, що в 2020 році або в 2024 році мали місце якісь суттєві шахрайства. Слухняні союзники підхопили ці повідомлення”, – зазначає Politico.

Видання припускає, що Трамп та його союзники не докладатимуть послідовних зусиль, щоб скасувати свою поразку на виборах. Переконлива перемога Гарріс ускладнить Трампу залучення республіканців на свій бік.

Спостерігачі за виборами, обрані лідери та деякі союзники Трампа сходяться в одному: у ніч виборів, незалежно від того, що покажуть результати, скільки голосів залишиться непідрахованими та скільки радників скажуть йому протилежне, Дональд Трамп оголосить себе переможцем.

“І звідти він міг би розпочати ризикований, але правдоподібний план, щоб скасувати законні результати виборів і зайняти Білий дім”, – підсумувало видання.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *