6 Жовтня, 2024 10:35 am

Як виїхати в Ізраїль — не відомо: в Умані хасиди продовжують святкувати новий рік

3 жовтня в Умані брацлавські хасиди відзначають другий день Рош га-Шана — єврейського Нового року. Вони моляться та просять у Бога відпустити їхні гріхи.

За словами піар-директорки доброчинного фонду імені рабі Нахмана із Берислава Анастасії Баришнікової, на святкування до Умані прибуло 34 тисячі хасидів. Та коли прочани з Ізраїлю зможуть повернутися додому — невідомо.

Від сьогодні і протягом двох днів, розповів паломник Моші, їм не можна виконувати жодну роботу.

“Я не можу кермувати машиною, запалювати вогонь. Наприклад, сигарету можна підкурити від іншого вогню, який вже горить”.

До могили цадика Нахмана вони йдуть чисті тілом і душею, додав Моші. Уздовж вулиці прочанам роздають трави. Їхній запах, за їхніми поясненнями, благословенний. Як і їжа: у вуличних кав’ярнях на прилавках викладають рулети, печиво, каву, чай, воду й молоко. Усе безоплатно, пояснив працівник одного із закладів Микола Саврацький:

“У нас готується. Ну, наприклад, молоко воно привозиться на замовлення. Вода мінеральна привозиться зі свердловини. Ми вже працюємо протягом чотирьох днів. І ще після свята теж. Загалом це десь тиждень, півтора, чи два. Залежно, який у них період свята”.

За чистотою на місці паломництва стежать комунальні служби. Прибиральники Іван та Микола із шостої ранку. Назбирали три вантажівки сміття, розповів один із них Іван Олійник:

“Ми наводимо порядок, чистимо все тут. територія кварталу і навколо. Вчора було більше сміття”.

Подружжя Тама та Ізрелі Вайс на Рош га-Шана приїхало разом, бо хочуть виконати особливий обряд.

“Ми йдемо до води і витрушуємо туди з кишень свої гріхи. Не в буквальному сенсі, але традиція така є”, — розповів Ізрелі. Дружина Тама додала:

“Я тут (в Умані – ред.) вперше, тут дуже цікаво, багато людей, всі співають і танцюють. Я дуже рада бути тут – це дуже великий привілей. Пари мають бути разом. Багато жінок не можуть приїхати, тому відпускають своїх чоловіків самих. Але це так важко бути у розлуці на свята”.

Паломник із Франції Жан Мішель тут також уперше. І хоча всіх обрядів не виконує, та в силу молитви вірить.

“Спочатку я трохи розгубився, бо стільки всього відбувається навколо і ти не знаєш, що робити. Але, найкраще, це не шукати, чим зайнятися тут, а шукати себе, хто ти є”.

За словами піар-директорки доброчинного фонду імені рабі Нахмана із Берислава Анастасії Баришнікової, на святкування до Умані прибуло 34 тисячі хасидів. Та коли прочани із Ізраїлю зможуть повернутися додому — невідомо.

“Коли вони будуть роз’їжджатися наразі для багатьох хасидів — секрет, оскільки багато країн припинили сполучення з Ізраїлем через обстріли. Тому наразі до якої пори вони будуть перебувати тут не відомо навіть їм”.

За словами речниці Головного управління нацполіції області Зої Вовк за час масового перебування паломників в Умані надзвичайних подій не зареєстрували:

“Більшість хасидів дотримується комендантської години, ситуація спокійна нічого надзвичайного не відбувається”.

У цьому їм допомагатимуть ізраїльські колеги. З 25 вересня тут перебувають 16 їхніх поліцейських, кдодав речник поліції Ізраїлю Міхаель Зінгерман.

“Ми будемо перебувати в Умані до 7 жовтня, до закінчення святкувань, до від’їзду хасидів. Будемо тут патрулювати”

За попередніми підрахунками, з початку святкувань Умань отримала 17 мільйонів гривень туристичного збору, розповів заступник міського голови Олег Ганіч.

“На організацію святкування витратили два мільйони гривень, зокрема, на прибирання території. Натомість туристичний збір склав 17 мільйонів гривень”, — зазначив посадовець.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *